Британија: Шездесет жена из Министарства одбране открило сексуална злостављања колега

Posao

Шездесет старијих жена, запослених у Министарству одбране Велике Британије, указало је на „непријатељску и токсичну атмосферу“ у свом одељењу, у писму у којем су наведени бројни сексуални напади, узнемиравања и злостављања од мушких колега.

Писмо, које су новинари Гардијана видели, послала је прошлог месеца велика група високих државних службеница секретару Министарства одбране, заједно са анонимним сведочењима у којима су жене описале лична искуства.

Извештаји су обухватили тврдње да су се мушке колеге у Министарству одбране према женама на радном месту вишеструко понашале непријатељски, пренео је Гардијан.

Група „виших цивилних жена“ у том писму наводи да им је „свакодневни професионални живот отежан захваљујући понашањима која би била сматрана токсичним и неприкладним у јавном животу, али се толеришу у Министарству одбране“.

„О нама се прича током састанака, подложни смо пежоративном језику, добијамо нежељену пажњу и суочавамо се са сексуалним узнемиравањем, укључујући наметљиво гледање, сексуализоване коментаре, као и о опаске томе шта носимо, како изгледамо и како миришемо“, саопштила је група.

Сведочења су укључила и списак наводних инцидената у седишту Министарства одбране у Лондону и базама у иностранству.

Извештаји, од којих су већина описана као веома скорашњи, сугеришу да постоји насилна и дискриминаторна култура радног места у једном од највећих одељења британске владе.

Међу њима је и једна жена на функцији Министарства одбране, која је рекла да су је додиривали на радном месту, али јој је саветовано да се не жали, док слично важи и за другу колегиницу, која ради у иностранству, а навела је да је „виши војни официр више пута додиривао по леђима и ногама“, али да је „починилац остао некажњен“.

Министарство одбране је у саопштењу у четвртак навело да је дубоко забринуто због притужби и да предузима мере како би се ухватило у коштац с постављеним питањима.

„Ниједна жена не треба да се осећа несигурно у Министарству одбране и ово понашање се неће толерисати, а такође настављамо да охрабрујемо све који су искусили или били сведоци оваквог неопростивог понашања, да то одмах пријаве“, наводи се у саопштењу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs