Британска влада поново одложила граничну контролу робе из Европске уније!

Britanska vlada

Велика Британија ће одложити увођење потпуне контроле увоза робе из Европске уније након Брегзита за још три месеца, чиме се датум почетка помера на јануар 2024. године, саопштено је данас из британске владе.

– Пошто је саслушала ставове индустрије, влада је пристала на одлагање од три месеца за увођење преосталих санитарних и фитосанитарних контрола, као и пуне царинске контроле за неквалификовану северноирску робу – наводи се у саопштењу, преноси Еурактив.

Захтеви који се односе на физичке провере и декларације о безбедности, требало би да буду спроведени у фазама до 2024. године.

Датум за неке од њих, као што су провере животињских производа и биљака средњег ризика, такође се одлаже за три месеца како би се предузећима дало довољно времена да се припреме.

Нови Гранични циљни модел британске владе паметније ће користити податке и технологију, чиме ће бити смањен обим података и папирологије који се захтевају од предузећа приликом увоза робе.
Те промене би уштеделе предузећима око 600 милиона евра годишње у поређењу са оригиналним моделом увоза који је требало да буде уведен 2022. године, наводи се у саопштењу британске владе.

Подсетимо, Велика Британија је напустила јединствено тржиште ЕУ у јануару 2021. године и неколико пута је одлагала пуну примену граничних контрола услед забринутости због сметњи у раду лука и ризика од повећања трошкова живота, преноси Еурактив.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.