Брнабићева поводом годину дана Владе: Задовољна сам упркос изазовима

Ana Brnabić

Премијерка Ана Брнабић рекла је на конференцији за новинаре поводом годину дана Владе да је задовољна резултатима, упркос изазовима. Сачували смо стабилност и радна места, незапосленост није расла, имамо већи прилив инвестиција, имамо раст плата и пензија, наставили смо инфраструктурне пројекте, рекла је премијерка.

Премијерка је рекла да је Влада радила у протеклој години највише у четири области – здравство, борба против организованог криминала, европске интеграције и економија.

Премијерка Брнабић је рекла да се Влада суочила са бројним изазовима, радила је у тешким околностима пандемије, која се није зауставила.

„Разлика између 2020. године и 2021. је да имамо вакцину против коронавируса. Започела је и енергетска криза коју нико није очекивао, невиђених размера, тако да је ударац и у свету био већи него што се очекивао“, навела је премијерка.

Према њеним речима, суочени су били и са провокацијама из Приштине и сталним нападима на Срби са Косова и Метохије. „И са тим смо морали да се суочавамо и велики део наше енергије смо морали да утрошимо на КиМ“, истакла је Брнабићева.

„Задовољна сам резултатима упркос изазовима. Сачували смо стабилност и радна места, незапосленост није расла, имамо већи прилив инвестиција, имамо раст плата и пензија наставили смо инфраструктурне пројекте“, каже премијерка.

Три ковид болнице

Напомиње да је током ове године рада Владе отворено три ковид болнице у Батајници, у Крушевцу и у Новом Саду.

„У првих годину дана Владе направљене су три болнице са 2.000 постеља како не би оптеретили друге болнице колико је то могуће. За 10 година није отворена ниједна болница, тако да смо урадили само ово, па смо много урадили“, истакла је додајући да ће ове ковид болнице касније кад прође пандемија служити као додатна подршка здравственом систему.

Напомиње да је Србија показала агилност и финансијску моћ при набавци вакцина и набавила је четири врсте вакцина, а сада стиже и пета.

„Направили смо систем за пријаву вакцинације, можда најефикаснији у Европи. Да грађани за 30 секунди могу да закажу вакцинацију и да преко система имамо контакт са свим грађанима и обавештавамо их када треба да приме другу и трећу дозу“, рекла је премијерка.

Додаје да је у Србији покренута и производња две вакцине „Синофарм“ и „спутњик“ из разлога што се не зна колико ће све ово трајати, а како напомиње, касније ће ти ресурси моћи да се искористе за производњу било којих вакцина.

„Искористили смо ковид да направимо нове стратешке ресурсе. Наставили смо да набављамо најиновативније и најефикасније лекове како би сачували животе у овој борби и нисмо питали колико то кошта. Нашли смо новац и начин да имамо те лекове“, нагласила је премијерка.

Каже да се приводе радови на Клиничком центру Србије, кренула је реконструкција КЦ Војводине, чека се документација за КБЦ Крагујевац, завршено је „Дедиње 2“, ради се на „Тиршовој 2“.

„Поред тога подижемо плате и посебно се фокусирамо на плате здравствених радника“, рекла је премијерка и нагласила да са повећањем од 8 посто за плате у здравству од јануара и досадашњим повећањима од почетка пандемије, једна медицинска сестра имаће значајно већу плату од Нове године него што је то имао лекар специјалиста 2010. године – плата једне медицинске сестре ће бити 61.500 динара, а лекар на специјализацији је тада имао 50.000 динара плату.

Премијерка подсећа да је у експозеу обећана непоштедна борба против криминала, и да је 4. фебруара пао клан Беливук–Миљковић.

Напоменула је да се наставља истрага око прислушкивања председника Александра Вучића и његове породице и нагласила да је ово била претња по безбедност председника и да ће се у тој истрази ићи до краја.

Када је реч о евроинтеграцијама, премијерка истиче да је пун фокус Владе на владавини права, као и да се шаљу извештаји европским партнерима шта је све урађено у владавини права.

„Извештај који смо добили из ЕУ је најбољи у последњих неколико година, надам се да је то пут за отварање нових кластера“, напоменула је.

Добри економски резултати

Премијерка је изјавила да је Србија постигла добре економске резултате, упркос свим тешким околностима у последњих годину дана, те да ће се наставити тренд раста плата и пензија.

Брнабић је рекла да је пад БДП-а у 2020. години био свега 0,9 одсто, да је пројектовани раст за ову годину био шест процената, али да је сада извесно да ће раст ићи преко седам одсто.

„То значи да, ако узмемо кумулативни раст 2020. и 2021. године, бићемо или најуспешнија земља у Европи, или међу две најуспешније“, рекла је Брнабић.

Она је истакла да је кумулативни раст од 2017. године до данас чак 18 одсто.

„Да одговорим душебрижницима, који кажу да раст и није тако фасцинантан, јер је ваљда био бољи у њихово време, у време светске економске кризе, која је мања него ова ковид криза… Тада смо имали пад 3,1 одсто, а говорили су да је то шанса за нас. Данас, са много већом кризом, уз одговорно управљање и озбиљан рад имамо пад свега 0,9 одсто“, рекла је Брнабић.

Упоредила је кумулативни раст Србије од 2017. године до данас са земљама региона – Хрватска 7 одсто, Северна Македонија 6,6 одсто, Црна Гора 3,8 одсто, БиХ 9,5 одсто, Албанија 11,5 процената.

„Данас имамо убедљиво највеће плате на Западном Балкану и очекујемо до краја ове године да ћемо престићи једну државу чланицу ЕУ. То је ЕУ то је једна другачија лига у којој Србија креће да се такмичи“, рекла је премијерка.

Додала је да ће БДП Србије први пут у историји, у апсолутном износу прећи 52 милијарде евра – 52.400.000.000 евра, што, како је рекла, значи да је за непуних 10 година створено 20 милијарди евра додатне, нове вредности за грађане.

Навела је и да су стране директне инвестиције наставиле да расту и да је одржана ниска стопа јавног дуга.

Премијерка је навела да је са председником Вучићем разговарала о томе како поступити од 1. јануара наредне године, јер су два избора могућа – да будемо мање конзервативни и захваљујући добрим резултатима идемо са већим повећањем плата и пензија, или да будемо нешто конзервативнији како би се даље смањивао јавни дуг и дефицит.

„Изабрали смо конзервативнију страну која значи домаћинско управљање земљом, да не идемо на веће повећање зарада, иако би то пред изборе било политички опортуно, већ да сачувамо резерве и смањујемо јавни дуг и дефицит“, рекла је Брнабићева.

Зато ће, подсећа, плате од 1. јануара бити веће за 7,4 одсто, а пензије 5,5 одсто.

Премијерка је подсетила да је држава кроз три економска пакета помоћи инвестирала око осам милијарди евра, очувала привреду и обезбедила опоравак.

„Озбиљно смо се борили да пружимо подршку грађанима, посебно пензионерима, који ће, мимо повећања пензија, од почетка пандемије, од априла 2020. до фебруара 2022. године добити укупно, једнократно 500 евра помоћи“, рекла је Брнабићева и подсетила да је држава помогла и свим пунолетним грађанима, као и суграђанима на КиМ.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs