Брнабић: До сада имплементирано 79 одсто препорука ОДХИР-а за одржавање избора

Ana Brnabić

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да је до сада имплементирано 79 одсто од укупног броја препорука Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДХИР) за само два изборна циклуса, да смо по томе први у свету, одбацујући тиме критике представника опозиције да ништа није урађено по питању унапређења изборних услова.

Брнабић је одговарајући на питање да ли се захтеви које је навела у званичном писму ОЕБС-у, у оквиру којих је тражила да размотри слање Мисије ескперата који би радио на процени предизборног окружења и саме припреме за изборе, разликују од оних који је навео део опозиције у писму међународној заједници, одговорила да њихови захтеви нису ни слични.

„Ми смо озбиљни и конкретни, а они као и у свему што раде неозбиљни. Покушавају да увуку страни фактор у изазивање немира, што до сада никада није успело и мислим да ни неће успети, навела је премијерка, која је данас обишла почетак радова изградње регионалне санитарне депоније “Каленић“ у општини Уб.

Премијерка је додала и да се нада се да ће током октобра мисија ОДИХР-а доћи у Србију.

Брнабић је одбацила критике представника опозиције да ништа није рађено по питању унапређења изборних услова истичући да су урађене три битне ствари:
„Одмах након избора смо заједно да ОДИХР-ом оформили радну групу, као и сталну радну групу која ради на побољшању изборних услова. Затим, извештај ОЕБС-а након избора 2022. године јасно каже да постоје услови за слободне и демократске изборе, а да постоји још препорука које Србија још није имплементирала. Битно је да наведемо да смо ми до сада имплементирали 79 одсто од укупног броја препорука ОДИХР-а за само два изборна циклуса, и по томе смо први у свету.

Такође, ОЕБС доноси стално одлуке за унапређивање избора и изборних услова, у апсолутно свим државама на свету, Канаде, Француске, Немачке, тако да те препоруке за Србију апсолутно није ништа посебно“, рекла је Брнабић.

Она је додала да опозиција покушава да инструментализује међународне институције, ОЕБС и све стране амбасаде, зато што се спрема за неуспех на изборима које је сама захтевала.

„Захтевали су да се избори одрже до краја године, и то парламентарни и локални заједно. Сада се обраћају међународној заједници и страним амбасадама и покушавају да дође до одлагања избора, као и промене одлуке да ће избора уопште бити“, рекла је Брнабић новинарма у Убу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs