Брнабић: Држава не може да гарантује цену сунцокрета, али можемо да разговарамо о маржи

Ana Brnabić

Премијерка Ана Брнабић поручила је да држава чини све да реши проблеме пољопривредника, као и да је у току нови састанак са представницима ресорног министарства. Истакла је да су спремни да заједно са уљарима преговарају да цена откупа буде 535 евра плус ПДВ, али да држава не може да гарантује цену. Наводи и да могу да разговарају о ограничавању трговачке марже.

Ана Брнабић истиче да је у току састанак пољопривредника и представника министарства, као и да ако треба да она у њима учествује, то ће и урадити.

„Што се тиче додатних уступака, имамо још неке идеје које ће данас представити представници Министарства пољопривреде. Већ јуче смо испунили обећано, укинули смо забрану извоза уља. Спремни смо да заједно са уљарима преговарамо да цена откупа буде 535 евра плус ПДВ. Ми не можемо да гарантујемо никакву цену, не од 700 колико траже, већ никакву цену, никоме, никада нисмо гарантовали, не можемо да утичемо, али ако бисмо гарантовали цену за откуп сунцокрету, морали бисмо да гарантујемо свима за откуп било чега“, каже Брнабићева.

Указала је да Влада то не може да уради, да не може да гарантује цену, али да може да разговара са откупљивачима и да помогне да се цена мало повећа.

„Можемо да разговарамо о томе и размишљамо да евентуално регулишемо трговачку маржу, да максимално буде 10 одсто и то је отприлике то“, додаје она.

Поред тога, може да помогне још мало са субвенционисаном ценом горива.

„Јуче смо понудили 22 динара на 60 литара по хектару, могли бисмо да видимо да идемо на 30 динара, а тиме бисмо за подстицаје пољопривреди у овој години дали отприлике нешто више од 51 милијарду динара. Буџет за подстицаје 2010. био је 14 милијарди динара, ове год ћемо прећи 51 милијарду, толико о томе колика је некада била подршка, а колика је данас и већ смо током ове године интервенисали, повећали смо субвенције на 8.000 по хектару, дозволили смо точење и у канистере, пумпе, подигли смо премије на млеко, спремни смо да подигнемо и на 15 да ублажимо последице суше“, поручила је премијерка.

Истакла је да „држава чини све што може и преко тога“.

„Волела бих да деле и они то мишљење, да је тешко тешко је, али тешко је свима. Буџет није ћуп без дна и морамо да останемо фискално одговорни и да следеће године имамо простор и за додатне подршке, нико не зна каква ће бити 2023. година било би неодговорно да потрошимо сад све што имамо, да идемо у дубљи дефицит, понудили смо, неке ствари смо урадили, забрану смо укинули као што смо се договорили, да премију повећамо на 15 динара, да субвенције буду 22 динара, можемо да идемо на 30, али у четвртом кварталу. Ту смо да се договоримо, али не можемо да гарантујемо откупну цену. Људи, то је заиста максимум што можемо и можемо да разговарамо о ограничавању трговачке марже“, закључила је Брнабићева.

Пољопривредници у Новом Саду, Суботици и Рачи наставили су данас протесте незадовољни понудом коју су добили од представника власти.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs