Брнабић: Европски пут данас важнији него икада

Ana Brnabić

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је јуче на пријему поводом прославе Дана Европе у Новом Саду да је европски континент увек био мотор светске науке, културе и уметности, образовања и филозофије, али нажалост и сукоба и ратова.

Зато је 9. мај и стварање темеља Европске уније, додала је премијерка, пројекат који је пре свега мировни, а тек онда привредни, економски и политички пројекат, који је обезбедио вишдеценијски период благостања и просперитета.

“Србија је држава које првим чланом свога Устава дефинисана као припадајућа европским принципима и вредностима. Европски пут данас је важнији него икада и представља гарант мира и стабилности и напретка за све наше грађане“, рекла је Брнабић.

Она је додала и да Србија и Балкан нису европска периферија како то неки воле да кажу, или меки трбух Европске уније или европско предворје.

“То што смо данас у Новом Саду Европској престоници културе, граду који је донедавно био Омладинска престонице Европе, граду који је дом једног европског центра изврсности Биосенс института, само је један од многих показатеља да Србија није периферија већ вековима политички, економски, друштвено и вредносно неодвојиви део Европске заједнице“, казала је премијерка.

Она је навела да је ЕУ и најважнији политички и трговински партнер Србије.

“Европа је наша прошлост, Европа је наша садашњост, Европа је наша будућност. Припадамо истој породици, делимо исте вредности и пред нама се налази заједничка будућност. Свим нашим грађанима и свим грађанима Европске уније честитам Дан Европе“, закључила је Брнабић.

Пријем поводом Дана Европе приредили су амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије