Брнабић: Сви контролни механизми у ТЕНТ су заказали, БИА и МУП проверавају да није дошло до саботаже

Ana Brnabić

Сви контролни механизми у ТЕНТ-у су заказали, од копања угља преко стављања угља на депонију до убацивања у блокове. Недељама пре нико ништа није запазио, нико ништа није саопштио државном врху, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Она је гостујући на ТВ “Прва” рекла да припадници БИА и МУП испитују шта се догодило када је у ТЕНТ-у у једном тренутку испало шест блокова, али и да проверавају да није дошло до саботаже. Премијерка је напоменула да то никога у ланцу не ослобађа одговорности за овакав пропуст.

На питање водитељке да ли то значи да можемо очекивати оставку првог човека ЕПС-, Милорада Грчића, до 1. јануара Брнабић је одговорила да сматра да је то ствар формалности.

“Пре тога мора да се успостави систем. Грчић због тога у овом тренутку не може да оде. Само захваљујући стручности читавог низа људи, решен је проблем у снабдевању струјом”, рекла је Брнабић.

Председница Владе Србије изјавила је да осећа одговорност због недавне хаварије у Термоелектрани “Никола Тесла”, али да не размишља о оставци, јер то у овом тренутку не би помогло решењу тог проблема. Премијерка је подсетила да смо у фебруару 2012. године имали рестрикције, али да смо заборавили.

“Биле су рестрикције у привреди, али нико није сносио одговорност и нико није чак ни питао за одговорност, јер тада нисте мали слободне медије. Данас имате медије који свакодневно питају ко је одговоран”, додала је премијерка Брнабић.

Она је рекла да ће на ред доћи и одговорност министара, али је указала да, кад год се постави питање одговорности ресорног министра, поставља се питање и њене одговорности као председнице Владе.
“Мој посао је да помогнем и радим да грађани имају струју и све што је потребно. Ја нећу причати у медијима о одговорности мојих министара, а да не причам и о својој одговорности”, додала је она.

Брнабићева каже да и даље мисли да је хаварија у термоцентрали “Никола Тесла” последица саботаже, што ипак не ослобађа одговорности људе у ланцу Електропривреде Србије.

“Мени је невероватно да су сви контролни механизми заказали, контролни механизми од копања угља, до стављања угља на депонију, где је неко морао да види која је количина ту јаловине, блата, до утовара тога… Чудно ми је да нико није запазио недељама пре и нико није рекао ништа ресорном министарству и државном врху”, истакла је она.

Упитана има ли Србија довољно струје, она је изразила уверење да ће снабдевање бити стабилно и да ће људи имати и струју и грејање.

“Ја гарантујем да ће тако бити ако буду све нормалне околности. Оно што видим у овом тренутку је да ће наш систем бити стабилан, обезбедили смо из увоза и не мислим да ће бити проблем”, додала је она.

“Цене струје и гаса се неће мењати”

Брнабић је рекла и да се цена струје и гаса за домаћинства неће мењати ни под којим условима. Она је указала да је тако договорено у петак на састанку код председника Александара Вучића, а да ће се за привреду настојати да се направе неки дугорочни уговори којима ће они имати стабилност и конкурентност.

“Овакве цене гаса и струје су незабележене у историји, свуда у Европи оне расту. Ужасно је напорно задржати стабилност и обезбедити да имамо довољно енергената, а да шта год да се деси наши грађани и привреда буду безбедни. Ја верујем да ћемо успети у томе. Гас имамо, имамо и новац да га платимо и по берзанским ценама мислим да ћемо и за те додатне количнине добити и бољу цену него што има било ко други, али то ћемо видети”, рекла је премијерка.
Она је указала да је председник Вучић “својим ауторитетом направио такав притисак, и на владу и на предузеће Србијагас”, да се до краја 2020. године заврши магистрални гасовод и да се пусти 1. јануара 2021. године.

“Ми данас не бисмо имали гас да то нисмо урадили. Не знам да ли наши грађани могу да схвате шта то значи, прво колико је било тешко да се тај магистрални гасовод заврши у току годину дана, то је инвестиција од око милијарду и 500 милиона евра. Ми смо данас безбедни, сигурни, транзитна мрежа за гасовод, а да нисмо то урадили и да председник није имао ту визију не бисмо имали гас, грејање, наша привреда не би могла да ради”, рекла је премијерка Брнабић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs