Брнабић: Тачка на Рио Тинто нема везе са Ђоковићем

Ана Брнабић

Премијерка Србије Ана Брнабић објаснила је вечерас да затварање пројекта Рио Тинто нема везе са случајем Новака Ђоковића, кога је новинска агенција Ројтерс повезала са целим случајем, јер му је прошле недеље забрањено да игра на Аустралијан опену.

“Не бих да сакупљам јефтине политичке поене и причам о томе, ово нема везе са Ђоковићем. Ми смо се борили за Новака као за нашег држављана, и драго нам је да је он дошао кући”, рекла је Брнабић за телевизију Прва.

Поновила је оно зашто је влада у четвртак донела одлуку да се обустави пројекат Рио Тинто.

“Пре свега, на првом месту су грађани. Постоји велики број грађана који су озбиљно забринути због животне средине услед овог пројекта. Жао ми је што о томе нисмо раније причали, председница сам владе од 2017. године. Зашто то досад нисмо причали?”, упитала је она.

Како је рекла Председник Вучић је био у Недељицама, обећао је људима који живе тамо да више нећемо ништа радити по питању овог пројекта.

” Али, наставили су се протести, бесомучне лажи. Ми смо спремни да се боримо за интересе наше републике и народа, да заштитимо ако буде проблема. Овде имате један степен лудила. Имате америчке фондације који плаћају протесте против Рио Тинта, која је америчка, канадска и аустралијска компанија. Лицемерје је то јер из одређених држава се финансирају протести”, додала је Брнабић у разговору за телевизију Прва.

На питање, ко тражи од страних земаља да се не дира Рио Тинто, премијерка је појаснила ситуацију.

“Није баш да тако кажу ”не дирајте Рио Тино”, него су забринути да ми не стопирамо тај пројекат. У питању су одређене амбасаде. Ми данас имамо стотине хиљаде, милионе евра и долара, који улазе сваке године у Србију. Намењени су за разне ствари – да ли да финансирају пројекте које се баве екологијом, слободном медија, владавином права… А, уствари, када погледате све то, од тога не остане ништа. Не боре се за екологију, слободу медија. Где иде тај новац? Радила сам на неким пројектима. Радила сам конструктивне ствари, никада деструктивне. Никада нисам изашла да блокирам саобраћајнице. Ишла сам да направим закон, не идете у протесте”, нагласила је Брнабић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије