Брнабић: Три милиона евра за хуманитарну помоћ Украјини

Ана

Србија ће обезбедити хуманитарну донацију од три милиона евра за помоћ деци и расељнима у Украјини, изјавила је премијерка Ана Брнабић на Међународној донаторској конференцији за Украјину, која је одржана у Варшави.

Премијерка Брнабић је рекла да је Србија, полазећи од сопственог искуства са великим бројем избеглица и интерно расељених на својој територији, од којих се, нажалост, велики број и данас налази у интерном расељењу, свесна значаја и потребе пружања хуманитарне помоћи цивилима у конфликтним ситуацијама, а посебно деци као изузетно рањивој категорији становништва, саопштено је из прес-службе Владе.

„Зато ће Србија дати хуманитарну донацију у износу од три милиона евра за помоћ деци, као и расељенима унутар и ван Украјине“, рекла је Брнабићева и додала да ће та помоћ бити упућена кроз систем УН и то 1,5 милиона преко Уницефа и 1,5 милиона преко УНХЦР-а.

Премијерка је навела да Србија од почетка конфликта са посебном пажњом прати последице, пре свега на цивилно становништво, тешку хуманитарну ситуацију и повећање броја избеглица и интерно расељених, и додала да је потребно створити услове за испоруку хуманитарне помоћи и подржати све напоре за заустављање конфликта.

Подсетила је да је Србија 24. марта гласала за усвајање Резолуције о хуманитарним последицама агресије на Украјину у Генералној скупштини УН.

Такође, напоменула је да је Влада Србије 27. фебруара усвојила одлуку о пружању хуманитарне помоћи угроженом становништву Украјине и по први пут активирала Привремени заштитни механизам за расељена лица која долазе из те земље.

„Грађани Србије саосећају са грађанима Украјине у њиховој жељи за повратком нормалном животу у којем ће будуће генерације живети без страха од рата“, рекла је Брнабићева.

Међународну донаторску конференцију заједнички су организовали премијери Пољске и Шведске, Матеуш Моравјецки и Магдалена Андерсон, у сарадњи са председницима Европског савета и Европске комисије, Шарлом Мишелом и Урсулом фон дер Лајен.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs