Брнабић у Бору: Поносна сам на пензионере и њихово прихватање еУправе

Brnabić

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је у Бору, да је у претходних седам година влада урадила много на реформи државне управе, да је поносна и срећна што су данас видиљиви резултати напорног рада и додала да је поносна што су пензионери прихватили еУправу.

Она је у данас у Бору посетила Караван дигиталних вештина, писмености и безбедности „Дигитална експедиција 2023“. У оквиру кога се спроводе обуке за кључне дигиталне вештине и то за све грађане – од најмлађих до најстаријих суграђана и пензионера.

Обуке обухватају различите теме, од комуникације са државним органима на интернету и еУправе, сигурне куповине на интернету – еТрговине, затим, еЗдравље, све до безбедног коришћења интернета и заштите личних података.

„Ми смо од 2016. године много урадили да уведемо електронску управу у Републици Србији. То смо урадили не да бисмо били модерни и савремени, већ да бисмо олакшали грађанима обављање свакодневних послова са државном управом и локалном самоуправом. Желели смо да грађани и привреда осете да смо им на услузи седам дана у недељи, 365 дана у години. Желели смо да неки посао можете да урадите једнако ефикасно недељом ујутру или четвртком увече. Да не морате да излазите из куће, напуштате своју породицу. Излазите са посла већ да то можете да обавите из своје фотеље. За мене је то одговорна државна управа“, рекла је премијерка.

Она је истакла да је један од највећих изазова био објаснити све ово грађанима. Јер они нису знали много о томе нити су били информисани о свим могућностима које им електронска управа пружа.

„Грађани данас могу да наруче извод из матичне књиге рођених, могу да од своје куће упишу дете у вртић, у школу. Могу да из своје фотеље плате порез, погледају свој здравствени карто“, додала је она.

Премијерка је рекла да је њена иницијатива била да се направи један тим. Да се иде од општине до општине, да се проводе викенди са народом и то поготово са старијим суграђанима, како би им се објаснило како еУправа функционише.

„Желела сам да схвате да то није ништа страшно и тешко, како бисмо онда могли сви заједно то да користимо. Јер је држава све то направила управо за њих”, рекла је Брнабић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs