Брнабић: У наредних пет година уложићемо 135 милиона евра у обнову и изградњу факултета

Ana Brnabic

Премијерка Ана Брнабић изјавила је вечерас на Светосавској академији да је образовање стуб јаке државе и успешног друштва и поручила да ће у наредних пет година бити уложено у обнову и изградњу факултета додатних 135 милиона евра.

Брнабић је истакла да је Свети Сава дао цркву као сигурност, а српску школу као основу, истичући да је на тим основама настала Србија која, како каже, сваким даном постаје све боља.

Она је додала да је Србија и данас на путу Светог Саве.

„У Србији данас ради 176.955 учитеља, наставника и професора. У основне и средње школе иде 1.050.000 наше деце док 285.000 њих студира“, навела је Брнабић.

Премијерка је указала да се сваке године увећава улагање у образовни систем, додајући да је сада на нивоу од 252 милијарде динара што је, каже, за 43 одсто више у односу на 2017.годину када је постала председница Владе.

Истакла је да је основна зарада у просвети сада нешто више од 67.000, а пре десет година је била око 44.000 динара, додајући да је то раст од преко 53 одсто.

Како је додала, повећању зарада у просвети ће се посветити већа пажња, јер су плате далеко од задовољавајућих И у односу на то колико просветни радници заслужују.

Ружић: Образовање у врху приоритета државе

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је вечерас на Светосавској академији да се поноси чињеницом да је у тешким временима, пре свега захваљући развоју привреде, држава образовање ставила у врх приоритета.

„Нема развоја државе и друштва без већег знања и боље примене стечених знања“, рекао је Ружић на свечаности.

Он је навео да је данас тренутак да се са поносом истакну ученици, студенти, васпитачи, као и професори који су, како је рекао, у изазовним временима успели да своје знање, вештине И креативност усмере на општу добробит своје државе и свога народа.

“Данас стојим пред свима вама захвалан што је оодржан континутитет образовања и у време пандемије, као и на томе што нисмо дозволили да образовање у било ком моменту стане, а успели смо и да радимо на његовом унапређивању”, рекао је Ружић.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.