Бројке обећавају мирно лето, вакцинација највећи савезник у стављању епидемије под контролу

Епидемиолошка ситуација је стабилна. Број оболелих се смањује, али стручњаци упозоравају да је питање времена када ће се појавити делта сој коронавируса и зато позивају на опрез.

Од почетка епидемије регистрован је 716.301 случај коронавируса у Србији, а тестирана су 4.389.686 узорка.

Од 930 кревета у Батајници, попуњено је 70, већином младим пацијентима. Др Јелена Величковић, помоћница директора Ковид болнице у Батајници, рекла је за РТС да постоји предрасуда да инфекција заобилази, барем у тешкој форми, младе људе. Нагласила је значај превенције посебно у тој категорији болесника. 

У овом тренутку на лечењу у црвеним зонама је 321 пацијент, око 5.000 пацијената мање него пре само два месеца. 

Добре вести долазе из установа социјалне заштите. Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да први пут након 15 месеци нема ниједног зараженог коронавурусом у установама социјалне заштите ни када је реч о њиховим корисницима ни о запосленима.

Лекари кажу да они који су примили макар прву дозу имају лакшу клиничку слику па је порука јасна – највећи савезник у стављању епидемије под контролу је вакцинација. 

Почела су велика спортска такмичења, а највеће од свих – Олимпијада, предстоји овог лета. Лекари кажу да корона не заобилази ни врхунске спортисте и говоре о значају вакцинације и за ту категорију.

Павле Зелић из Агенција за лекове и медицинска средства Србије рекао је да ковид 19 чак и код врхунских спортиста, људи који су у максималној најбољој животној форми, изазива тешке и хроничне последице, тај недостатак у организму који је оштећен после ковида јесте оно што ће га онемогућити да тај шампионски пехар подигне.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије