Бројке обећавају, релаксација мера ускоро

У Србији је од почетка епидемије коронавирус потврђен код 708.328 људи, а од последица заразе преминуло је 6.725 особа. На болничком лечењу је 2.289 особа, а на респираторима 80 пацијената.

Наставља се вакцинација на свим пунктовима. До сада је у Србији дато 4.168.545 доза вакцина. Укупно су 1.837.032 особе примиле обе дозе вакцина, док је једну дозу примило 2.331.513 грађана.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да није задовољна вакцинацијом младих у Србији и апеловала на њих да се вакцинишу, истичући да, уколико до средине јуна не буде 50 одсто вакцинисаних пунолетних грађана, нећемо моћи да се отварамо за нормалан живот.

Епидемиолошка ситуација се побољшава, што се очекује и у будућности, а самим тим и релаксација мера, јер није реално да се оне задрже ако ситуација дозвољава да се полако враћамо у нормалу, рекао је епидемиолог Предраг Кон.

Истакао је да треба очекивати да се мере ублажавају у будућности што значи да ће се, у зависности од ситуације, дозволити и славља која окупљају већи број људи, а да је, према његовим речима, најбоље те врсте прослава организовати међу потпуно заштићеним становништвом. 

Руски национални институт за епидемиологију и микробиологију Гамалеја потврдио је квалитет вакцине произведене на “Торлаку” и одобрио да се у будућности у овом српском институту производи вакцина “Спутњик Ве” против коронавируса.

У Србију је стигло још 440.000 доза “Синофарм” вакцине. Део од 200.000 доза вакцина донација је кинеског Министарства одбране нашем Министарству одбране, а преосталих 240.000 доза је део редовне испоруке.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије