Број заражених премашио две хиљаде, настава у школама креће нормално

Епидемиолошка ситуација у Србији се погоршава. Број оболелих је премашио две хиљаде. Кризни штаб је одлучио да школска година 1. септембра крене нормално и представио моделе који ће се примењивати у зависности од ситуације.

Од почетка епидемије у Србији је од последица заразе коронавирусом преминуло 7.226 особа. Болнице се поново пуне и на болничком лечењу је тренутно 1.007 пацијената, а на респираторима 44 особе.

Ових дана највише се причало о почетку школске године. Јуче је заседао Кризни штаб и то је била једна од главних тема.

Интенција је да у свим школама у Србији настава крене регуларно 1. септембра, да се ђаци више не деле у групе и да часови трају 45 минута, а Тим за школе ће пратити ситуацију и предлагати промене које буду неопходне, речено је после седнице Кризног штаба.

Школе ће имати на располагању три модела наставе које ће моћи да примењују зависно од епидемиолошке ситуацији у јединицама локалне самоуправе.

Министар просвете Бранко Ружић рекао је, после седнице Кризног штаба, да је урађен детаљан план за наредну школску годину који је усвојен од стране Кризног штаба и уз подршку премијерке Ане Брнабић.

Доктор Зоран Бекић, координатор вакциналног пункта на Београдском сајму и директор Дома здравља Савски венац рекао је за РТС, да је и даље успорена вакцинација у Србији, дневно се даје између три и пет хиљада прве и друге дозе, а то је мало јер је у јеку вакцинације апликовано више од 82.000.

  • До јуче је укупно апликовано 5 милиона и 700.000 доза, 2 милиона и 900.000 порвих доза, 2 милиона и 800.000 других доза, држављани Србије 2 милиона и 735.000 првих и 2 милиона и 632.000 других доза. Око 150.000 страних лица, постоји далеко веће интересовање сада за трећу дозу, рекао је Бекић.
  • До јуче смо апликовали 29.000 трећих доза, на Сајму 2.800 грађана је примило, предоминантан је био Фајзер – 1.700, каже Бекић.

Подсећа да се вакцинација трећом дозом спроводи на истим местима као за прву и другу дозу – то су сви домови здравља у Србији као и Београдски сајам.

Доктор Бекић каже да је, ако се гледа искуство других држава и став струке, право време да се уведу ковид пропуснице, ако постоји законска могућност, јер ће помоћи у садашњој епидемијској ситуацији да не долази до даљег брзог заражавања и са друге стране, биће један од мотива да грађани који су лимитирани оду на вакцинацију зато што ће им то олакшати живот.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs