Бугарски министар пољопривреде: Свака држава има различите интересе када је реч о увозу из Украјине

Bugarska

Бугарски министар пољопривреде и хране Кирил Ватев изјавио је да се настављају преговори са пет земаља чланица ЕУ Бугарском, Пољском, Румунијом, Мађарском и Словачком о увозу пољопривредних добара из Украјине, али да свака од ових држава има различите интересе.

„Пољаци, на пример, желе забрану увоза меког воћа, а ми сунцокрета. Нећемо да стварамо залихе и зато желимо да продужимо забрану сунцокрета, нерафинисаног уља и млека у праху“, истакао је министар, преносе “Новините“.

Према његовим речима, циљ је да се тражи баланс у агро-прехрамбеном ланцу и да се подржи бугарска производња у односу на све увозно, за шта ће очигледно бити потребно више састанака.

Ватев је додао да су остале земље, које су од раније у дијалогу са Европском комисијом, добиле огромне суме за инфраструктурне пројекте.

Навео је пример Пољака који су, како је рекао, добили милијарду евра.

„И ми смо на нули, јер смо касно ушли у дијалог, али ће и нашој инфраструктури бити потребна таква подршка, а ми тек треба да се укључимо у овај разговор“, рекао је министар и истакао да ће се консултације са другим земљама наставити.

Бугарска ће предложити продужење забране увоза украјинског сунцокрета, нерафинисаног уља и сувог млека у земљу до Нове године, одлучено је на састанку министра пољопривреде са произвођачима и прерађивачима сунцокрета у земљи.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs