Бугарско село постало центар уличне уметности: У Старом Железару на муралима простор деле измишљени и стварни моћници

Село које има само 400 становника – Старо Железаре у Бугарској – трансформисано је у праву галерију под ведрим небом, након што су фасаде кућа украшене необичним муралима. Мотиви су разнолики и спајају стварни свет, историју и машту. Није необично видети на истом месту Владимира Путина, Фидела Кастра и Кунг Фу Панду, а зид деле и Битлси и Џо Бајден.

Сваког лета уметници долазе у ово село и стварају нове слике инспирисани светским вестима и културом – како из прошлости, тако и из садашњости.

Пројекат је организовао пољско-бугарски уметнички пар Каатарзина и Венцислав Пирјанков уз помоћ својих студената из Познана у Пољској.

Гери Кател, један је од њих, а за Еуронеwс каже да се диви овој иницијативи.

„Мислим да је Венци (Венцислав Пирјанков) дошао на одличну идеју да у том селу уради нешто другачије. И тако, ми студенти уметности овде долазимо да нешто научимо и имамо зидове за сликање, а село има нешто што привлачи људе да му дођу“, каже он.

Уметница и кустоскиња Катарзина Пирјанков каже да је њена породица желела да прикаже идеју глобализованог света, где бака из бугарског села може да седи поред светског лидера.

„Многи људи овде у селу и у другим селима, изађу испред кућа поподне и седе на клупама, чекајући да неко прође и да мало поразговарају. Одлучили смо да симболично позовемо да дођу и неке важне људе из света политике, културе и неке звезде, и да поседе на тим клупама“, каже Пирјанков за Еуронеwс.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs