Буди еФискализован

Fiskalizacija

Нови модел фискализације подразумева коришћење електронског фискалног уређаја, путем којег обвезник фискализације у тренутку промета на мало, укључујући и примљени аванс за будући промет на мало, издаје фискални рачун са QР кодом.

До краја јануара 2022. године преко сајта Пореске управе, сваки порески обвезник може да се пријави за субвенцију Владе Србије – 100 евра по продајном месту и 100 евра по фискалном уређају, при чему ће они који нису у систему ПДВ-а добити за 20 одсто већу субвенцију за касе. Период преласка на нови систем траје до 30. априла 2022. године.

Министар финансија Синиша Мали присуствовао је у петак 21. јануара представљању нових фискалних уређаја различитих произвођача који су доступни на нашем тржишту.

Ти уређаји неопходни су обвезницима фискализације за прелазак на нови модел е-фискализације.

“Имали смо изузетно конструктиван састанак са произвођачима хардверске и софтверске опреме за нови систем фискализације. Изузетно сам задовољан, као и сви присутни, са свим оним са чиме су наша памет, индустрија, компаније и предузећа изашла да би били спремни за увођење новог система фискализације и ми имамо тачно 109 што софтверских, што хардверских решења”, рекао је Мали.

Он је овом приликом позвао све обвезнике новог система фискализације да се што пре пријаве за субвенције које држава даје. “У овом тренутку имамо 104.000 пријављених привредних друштава са својим локацијама, а исплатили смо већ 83.000-84.000 субвенција. Како захтеви долазе – тако ми исплаћујемо новац.”

Додао је да је на састанку са произвођачима било много предлога о едукацији грађана Србије, тј. потрошаче.

“Подсетићу све грађане Србије, ви на новом рачуну имате QР код. Када тај код скенирате својим мобилним телефоном, одмах добијате информацију да ли је рачун валидан или није. Тиме се заједно боримо против сиве економије. Тиме заједно чинимо то да у истом тренутку откријемо да ли је рачун исправан или не ваља, односно да ли је неко у сивој зони или, са друге стране, ради по закону”, навео је Мали и најавио да ће бити организована још једна наградна игра.

Он је навео да је овај систем шанса да се едукујемо сви – и обвезници и потрошачи.

Нови систем фискализације у Републици Србији треба да створи боље услове за сузбијање сиве економије, уведе ефикаснији систем контроле и омогући бољу наплату пореза. Пореска управа ће добијати податке о свим трансакцијама обвезника фискализације у реалном времену што ће омогућити ефикасније уочавање ризичних сегмената и благовремено реаговање на уочена одступања.

Директорка Марковић је и овом приликом позвала све пореске обвезнике да поднесу захтев за државне субвенције у набавци фискалних уређаја путем портала еПорези јер је још само 10 дана остало до истека рока. Такође, на 100 дана пре истека рока за прелазак на нови систем фискализације, позвала је све обвезнике фискализације да изаберу неки од одобрених уређаја и благовремено изврше имплементацију новог модела. Не треба чекати последњи дан, кад све може да се уради већ данас, закључила је директорка Пореске управе.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs