Буџетом за 2022. планирано повећање плата у јавном сектору од 7,3 одсто

Novac

Циљ је и да у кратком року изједначимо минималну потрошачку корпу са минималном зарадом, наводе у Министарству финансија.

Буџетом за 2022. годину на нивоу државе предвиђено је повећање плата у јавном сектору у просеку за 7,3 одсто, прецизирао је државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић.

Он је рекао да је предвиђено повећање плата запослених у јавном сектору од седам процената, док ће зараде за запослене у социјалним службама, здравству и војсци порасти осам одсто, и додао да за то има довољно новца у буџету.

Наводећи да је износ средстава предвиђен за повећање плата одржив, он је нагласио да Министарство финансија и Влада Србије предвиђају и спроводе у дело повећање плата које је апсолутно одрживо.

– Желимо да обезбедимо трајан, стабилан и сталан раст плата – рекао је Стевановић за ТВ Прва.

Како је истакао, држава не жели да доведе себе поново у позицију да мора да смањује плате.

– Далеко смо од тога. Тотално смо преокренули путању, и усмерени смо на раст животног стандарда, повећавамо плате и пензије и то трајно – рекао је Стевановић, и додао да држава води рачуна и о запошљавању нових кадрова те да се за наредну годину планира повећање броја запослених како у здравству, тако и у науци, образовању…

Говорећи о повећању минималне зараде за 2022. годину, државни секретар је оценио да су на преговорима током августа и септембра, и послодавци и синдикати и држава били на истом задатку.

– Нама је циљ да у кратком року изједначимо минималну потрошачку корпу са минималном зарадом. И на одличном смо путу да то и урадимо – рекао је Стевановић и појаснио да је покривеност потрошачке корпе минималном зарадом већа од 80 одсто.

Стевановић је истакао и да у последњих пар година зараде расту и у приватном сектору, у просеку изнад седам одсто, и то много брже него инфлација. Када је реч о пензијама, Стевановић је подсетио да је швајцарска формула у примени од 2020. године и да Србија има стабилан пензиони систем.

– Држава поред швајцарске формуле користи сваки фискални простор да помогне пензионерима и тако се одужи нашим најстаријим грађанима који су поднели огроман део терета – рекао је Стевановић.

Он је подсетио и да су председник Србије Александар Вучић и министар финансија Синиша Мали обећали да ће већ у фебруару свим пензионерима бити исплаћена једнократна помоћ од по 20.000 динара.

Говорећи о привредном расту, Стевановић је истакао да ће у овој години он бити изнад седам процената, односно да се очекује да буде и 7,5 одсто, док је за следећу годину предвиђен раст од 4,5 одсто.

– То је раст који ће бити стабилан. Не говоримо више о расту као што је било у претходном периоду од један или два процената. Улагали смо, инвестирали у претходном периоду, повећавали производне капацитете, тако да смо обезбедили трајан и стабилан раст у наредном периоду –

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs