Буџет за 2022. годину преко 2 милијарде динара

Damjan Miljanić
Одборници локалног парламента усвојили су на данашњем заседању Одлуку о буџету општине Кула за 2022. годину. Руководилац Одељења за буџет и финансије, Зоран Вигњевић, отворио је седницу извештавањем о износу буџета који је, укупно са пренетим средствима, 2.009.130.000 динара. Пренета средства износе 22.691.000 динара.
Једна од врло битних ставки у буџету свакако јесте оно што се односи на децу-беби пакет за новорођенчад, помоћ од 20.000 динара која је, како је касније додао председник општине Дамјан Миљанић, дуплирана у односу на претходне године, али и комплети књига и школског прибора за ђаке прваке, студентска надокнада која се повећава за 20 одсто. Миљанић је посебно нагласио да се, између осталог, финасира и одлазак у Петницу, а да је за све то издвојено 5,3 милиона динара. Једнако важан сегмент буџета је тај да је издвојено преко 33.314.000 милиона динара за рад МНРО “Плава Птица”. Преко 20 милиона динара издвојено је за социјална питања, а од тога 2 милиона динара за лечење деце у оквиру Центра за социјални рад.
Енергетска ефикасност у буџету је дефинисана субвенцијама општине за енергетске санације кроз субвенцију предузећа, и за то је издвојено 6 милиона динара.
На крају свог излагања Вигњевић је изложио да су највећи приходи они који су уступљени  36,53 %, а изворни приходи износе 16,03 %, док су ненаменски трансфери 11,58 %. Појединачни захтеви грађана ће бити анализирани, а реализација зависи од буџета. У оквиру буџета се налази и план за омладинску политику, обуку за предузетништво и покретање буџета, пензионере, инвалиде као и подршку за вантелесну оплодњу. Повећање унапређења јавног информисања на језицима националих мањина су у износу од милион, а могу и да се повећају, навео је Вигњевић. Подршка реализацији Црвеног крста износи 3 милиона 400 хиљада, што је дуплирано у односу на прошлу годину, а запослено је и едуковано лице за рад са ромском децом.
Након тога, председник општине је дао додатна појашњења у вези са предлогом буџета за наредну годину. Миљанић је навео да су ребаланси претходне године рађени због раста прихода, а да је више него евидентан закључак, да је буџет добро избалансиран, а то показује чињеница да пренета средства покривају дефицит и кредит за базен. Такође, исказан је суфицит од преко 200 милиона динара. Председник општине нагласио је интензивну комуникацију са грађанима, као и да оно што није, биће буџетирано ребалансом, те да то не представља никакав проблем.Такође сматра да је од капиталног значаја инвестиција за помоћ најугроженијим.
Дамјан Миљанић објаснио је и да је буџетом обухваћена реконструкција и изградња путева у свим деловима општине, као и реконструкција културних установа, школа и игралишта, али свакако и инвестиција у квалитет комуналних услова. Као важан део еколошког питања, истакао је реконструкцију азбестних цеви и котлова за грејање на гас, као и реконструкцију цеви за грејање на чврсто гориво. Најзначајнији део, свакако је израда пројекта за обилазницу ”Осмех Војводине” али и оснивање Националног центра за едукацију кадрова за обновљиве изворе енергије под покровитељством Министарства просвете. Након образложења председника општине, своје примедбе и ставове у вези са за буџетом и изградњом базена и рекреативног центра, изнео је шеф одборничке групе ГГ „Критична маса“, Гојко Тешовић. Председник Миљанић му је предочио да су спорне улице реконструисане, те да је порез транспарентан пример стања, а предлог буџета је реалан.
Након разматрања свих амандмана које је поднео одборник одборничке групе ГГ „Критична маса“ Раде Обрадовић,  предлог буџета за 2022. годину је већином гласова изгласан.
Тачке Дневног реда које обухватају рад и пословање комуналних предузећа ”Комуналац” из Куле, ”Водовод” из Црвенке, ”Радник” из Сивца, ”Руском” из Руског Крстура и  ”Пречистач Врбас-Кула” из Врбаса, али и ПУ ” Бамби” из Куле су изгласане. Одборници су такође изгласали и план рада установа чији је оснивач општина Кула- Спортски центар општине Кула, Туристичка организација општине Кула и Центар за социјални рад. Одборници су дали и сагласност на закључење Јавног уговора о партнерству за дугорочну испоруку топлотне енергије из новоинсталираних кондезационих котлова на гас. Изгласан је и предлог решења о кадровским променама у ЈКП ”Руском”’.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије