Буџет Србије за еколошке пројекте 24 милијарди динара – У плану изградња 6.000 километара канализације са кинеским партнерима

Cevi

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић изјавила је данас да је министарство на чијем је челу посвећено Зеленој агенди и да интензивно ради на побољшању квалитета ваздуха, воде и земљишта у земљи.

Вујовић је, гостујући на Телевизији Тањуг, најавила да ће широм Србије наредне године бити изграђени рециклажни центри, како би се унапредио квалитет живота људи, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Владе.

Она је подсетила на то да је 17. децембра потписан уговор са јавним комуналним предузећима из четири града у којима су предвиђени регионални рециклажни центри.

Прва фаза обухвата Ваљево, Сомбор, Ужице и Нову Варош, где ће већ крајем марта кренути избор извођача, који ће почети радове до јуна следеће године, најавила је министарка и оценила да ће то значајно променити еколошку слику Србије.

Према њеним речима, управљање чврстим отпадом се врши на најсавременији начин, како би се тај отпад по правилима одлагао и био спреман за рециклажу, а одлагање отпада врши се по принципима циркуларне економије у сарадњи са високообразовним институцијама у земљи.

Вујовић је пренела да буџет Министарства за еколошке пројекте износи 15,4 милијарди динара, а за овај сектор обезбеђено је и девет милијарди динара кредита од Европске банка за обнову и развој, Француске развојне агенције и Савета Европе.

Такође, како је додала, ресорно министарство је у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре планирало еколошке пројекте у вредности од 12 милијарди динара.

Она је најавила да ће Министарство покренути изградњу стотину километара канализације, као и да је преко шест хиљада километара планирано да се изгради уз помоћ кинеских партнера и Министарства грађевинарства.

Министарка је, када су у питању пројекти којма су обухваћене воде Србије, прецизирала да је постављено 26 постројења за прераду отпадних вода и да ће осам регионалних центара унапредити систем пречишћавања вода у земљи.

У циљу смањења аерозагађења, Министарство је током прошле године субвенционисало замену котлова у топланама и индивидуалних ложишта у домаћинствима широм земље, указала је она и додала да је замењено више од 800 кућних ложишта у 2021.

Према њеним речима, у више од 40 градова су замењене котларнице, док су у неким градовима замењене целе градске топлане, попут Смедерева, Крагујевца, Новог Пазара, Ваљева и Косјерића, а у више од 30 општина замењени су котлови у школама, амбулантама, домовима култура и спортским салама.

Како би се квалитет ваздуха подигао на виши ниво, Вујовић је напоменула да Министарство ради и на пошумљавању, те да је током прошле године за садњу шума издвојено сто милиона динара, што је 150.000 стабала посађених на 420 хектара.

Она је најавила је да ће се са трендом пошумљавања наставити и наредне године, и уједно позвала јединице локалне самоуправе да се пријаве за конкурсе, који почињу већ од половине јануара.

Вујовић је поручила да ће Министрарство наставити да улаже у еколошке пројекте, а у наредној години наставиће се и са пројектима који се тичу уклањања депонија и култивисања тих површина.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије