Важне измене закона о заштити потрошача ступиле на снагу

Министарка Татјана Матић је у Скупштини Србије истакла да је предлогом закона о заштити потрошача прописано да амбалажа није неопходна да бисте извршили повраћај робе којом нисте задовољни из оправданих разлога.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић објаснила је да трговци више неће моћи да користе као изговор, због чега не желе да замене робу, то што производ нема амбалажу.

Министарка је у Скупштини Србије истакла да је предлогом закона о заштити потрошача прописано да амбалажа није неопходна да бисте извршили повраћај робе којом нисте задовољни из оправданих разлога.

На питање како ће изгледати у пракси упис грађана у регистар “Не зови”, а реч је о списку мобилних и фиксних бројева телефона које трговци не могу да позивају и нуде своје услуге и робу, Татјана Матић образлаже да је неопходно да трговцима којима смо дали одобрење да нам шаљу поруке, а то више не желимо, треба да пошаљемо да сада не желимо да се настави са том праксом.

  • Уколико трговци и даље засипају потрошаче рекламним порукама прекршајни налог је казна од 50.000 или 30.000 у зависности од тога да ли је реч о правном лицу или предузетнику, а касније ако дође до спорова казне су много веће и крећу се од 300.000 динара до 2 милиона динара за правна лица, односно од 50.000 до 150.000 динара за предузетнике, јасна је министарка.

Матићева је објаснила да је Предлог закона о заштити потрошача израђен у складу је са директивама ЕУ и да је настао пре свега као производ анализе постојећег Закона о заштити потрошача из 2014. године.

Објаснила је да се унапређују поступци за процес рекламације, те да се поред тога судови обавезују да извештавају министарство о броју потрошачких спорова.

Додала је и да ће уговори који ће сада потписивати са организаторима путовања убудуће морати да садрже све информације и све трошкове који могу настати, па чак и трошкове повратка са дестинације што је било спорно управо ове сезоне током пожара у Грчкој и другим дестинацијама.

Министарка Татјана Матић истиче и да се у новом закону уводи спецификација за све трошкове услуга преко 5.000 динара за које потрошач мора да да одобрење.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије