Важне измене закона о заштити потрошача ступиле на снагу

Министарка Татјана Матић је у Скупштини Србије истакла да је предлогом закона о заштити потрошача прописано да амбалажа није неопходна да бисте извршили повраћај робе којом нисте задовољни из оправданих разлога.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић објаснила је да трговци више неће моћи да користе као изговор, због чега не желе да замене робу, то што производ нема амбалажу.

Министарка је у Скупштини Србије истакла да је предлогом закона о заштити потрошача прописано да амбалажа није неопходна да бисте извршили повраћај робе којом нисте задовољни из оправданих разлога.

На питање како ће изгледати у пракси упис грађана у регистар “Не зови”, а реч је о списку мобилних и фиксних бројева телефона које трговци не могу да позивају и нуде своје услуге и робу, Татјана Матић образлаже да је неопходно да трговцима којима смо дали одобрење да нам шаљу поруке, а то више не желимо, треба да пошаљемо да сада не желимо да се настави са том праксом.

  • Уколико трговци и даље засипају потрошаче рекламним порукама прекршајни налог је казна од 50.000 или 30.000 у зависности од тога да ли је реч о правном лицу или предузетнику, а касније ако дође до спорова казне су много веће и крећу се од 300.000 динара до 2 милиона динара за правна лица, односно од 50.000 до 150.000 динара за предузетнике, јасна је министарка.

Матићева је објаснила да је Предлог закона о заштити потрошача израђен у складу је са директивама ЕУ и да је настао пре свега као производ анализе постојећег Закона о заштити потрошача из 2014. године.

Објаснила је да се унапређују поступци за процес рекламације, те да се поред тога судови обавезују да извештавају министарство о броју потрошачких спорова.

Додала је и да ће уговори који ће сада потписивати са организаторима путовања убудуће морати да садрже све информације и све трошкове који могу настати, па чак и трошкове повратка са дестинације што је било спорно управо ове сезоне током пожара у Грчкој и другим дестинацијама.

Министарка Татјана Матић истиче и да се у новом закону уводи спецификација за све трошкове услуга преко 5.000 динара за које потрошач мора да да одобрење.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs