Ванредно стање у Канади због поплава, угрожене хиљаде људи

Kanada

Канадске оружане снаге распоређене су да помогну хиљадама блокираних становника због олује која је погодила регион у недељу током ноћи.

Ванредно стање проглашено је у западној канадској провинцији Британска Колумбија након снажне олује и невремена које је затворило путеве и жељезничке везе у том региону.

Канадске оружане снаге распоређене су да помогну хиљадама блокираних становника због олује која је погодила регион у недељу током ноћи.

Премијер Джастин Трудо обећао је помоћ приликом посете Вашингтону и рекао да ће трупе помоћи у обнови.

Једна жена погинула је у клизишту, а две особе се воде као нестале. Локално становништво рекло је за ЦБЦ Нјуз да се клизиште сурвало на возила која су била заглављена у саобраћају.
– Лјуди који су били испред нас само су вриштали и трчали. Израз лица им је био као да долази цунами. То је била најстрашнија ствар коју сам икада видела – рекла је Кејти Рени.

Хиљаде људи и даље су евакуисане након што је “атмосферска река” – дуга трака влаге у ваздуху која преноси воду из тропских области ка половима – избацила просек месечних падавина у региону за 24 часа.

Званичници у региону приписали су природну катастрофу последицама климатских промена.
Утицај климатских промена на учесталост олуја је још нејасан, али се зна да повећане температуре површине мора загревају ваздух изнад и чине доступним више енергије за покретање урагана, циклона и тајфуна. Као резултат тога, вероватно ће бити интензивнији са више екстремних падавина.

У свету је већ температура повећана за око 1,2 Целзијуса од почетка индустријске ере и температура ће наставити да расте осим ако владе широм света не смање емисије штетних гасова, наводи Би-Би-Си.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs