Велика Британија наводи да су Фокланди њени, Аргентина тражи нове разговоре

Zastava

Велика Британија је поново потврдила свој суверенитет над Фокландским острвима након што се Аргентина повукла из споразума о сарадњи и захтевала нове разговоре о територији у јужном Атлантику, који су изазвали рат између две земље 1982. године.

Изјава је уследила након што је аргентински министар спољних послова Сантјаго Кафиеро на Твитеру написао да је обавестио британског министра спољних послова Џејмса Клеверлија о одлуци своје земље када су се састали на маргинама самита Групе 20 у Индији прошле недеље, пренео је АП.

„Фокландска острва су британска“, написао је Клеверли на Твитеру касно синоћ.

„Острвљани имају право да одлучују о сопственој будућности – они су изабрали да остану самоуправна прекоморска територија Велике Британије“, истакао је он.

Кафиеро је рекао раније да је Аргентина одлучила да се повуче из споразума из 2016. године у којем су се две земље обавезале да ће радити заједно на различитим питањима.

Док је тај споразум настојао да унапреди сарадњу у јужном Атлантику, обе стране су наставиле да потврђују своје претензије на суверенитет над Фокландским острвима, познатим као Малвинска острва у Аргентини.

Кафиеро је, такође, рекао да је предложио нове разговоре у складу са резолуцијом Генералне скупштине УН из 1965. која би охрабрила Британију и Аргентину да пронађу мирно решење за спор око острва.

Аргентина тврди да су јој острва илегално одузета 1833. године.

Британија, која наводи да њени територијални захтеви датирају из 1765. године, послала је ратни брод на острва 1833. да протера аргентинске снаге, које су настојале да успоставе суверенитет над том територијом.

Аргентина је извршила инвазију на острва 1982. године, што је изазвало двомесечни рат који је однео животе 255 британских војника, три острвљана и 649 припадника аргентинског особља.

Аргентинске снаге су на крају протеране и Британија је поново успоставила своју контролу.

Становници су 2013. великом већином гласали да остану прекоморска територија Велике Британије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs