Велики потенцијал за сарадњу Србије и Кипра у диверсификацији снабдевања гасом

Gas

Продубљивање сарадње у области енергетике, посебно у диверсификацији извора снабдевања гасом, била је тема разговора министарке рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и новоименованог амбасадора Кипра Андреаса Фотиуа.

Ђедовић Хандановић је истакла да су односи наше две земље традиционално пријатељски и заједнички интерес је да оснажимо економску и енергетску сарадњу, имајући у виду заинтересованост обе стране, као и значајне потенцијале, наведено је на сајту Министартсва.

Додала је да, између осталог, „радимо на припреми документације за гасну интерконекцију са Северном Македонијом, за коју очекујемо да ће бити завршена у наредних неколико година, чиме стварамо могућност за потенцијално повезивање са Источномедитеранским гасоводом, у чијој изградњи Кипар има велику улогу“.

Фотиу је истакао да постоји велики потенцијал за сарадњу двеју земаља у диверсификацији снабдевања гасом.

Он је указао на велики значај планираног Источномедитеранског (Еаст-Мед) гасовода, који треба да повеже гасне ресурсе источног Медитерана са Бугарском, Грчком, а потенцијално и Србијом, преко Кипра, као и да побољша европску сигурност снабдевања гасом кроз диверсификацију извора и праваца.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs