Велики талас инвестиција у Србији – До краја године нове немачке фабрике, за дијаспору спремна платформа “Пословни атлас”

Инвестиције

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж најавио је да ће у Србији до краја ове године бити започето или реализовано више инвестиционих пројеката из Немачке.

– Немачке инвестиције су на листи више од 20 фабрика и погона који ће почети да се граде или ће бити отворени до краја ове или почетком следеће године, али и међу 50 нових пројеката, о којима држава преговара са потенцијалним инвеститорима – најавио је председник ПКС током интервјуа за Франкфуртске вести, објављено је у саопштењу Привредне коморе Србије.

Пројекти и за дијаспору

Чадеж је током разговора истакао и значај повезивања региона кроз пројекат “Отворени Балкан” за који је рекао да је пројекат једнаких могућности за све који му се придруже.

У наредних неколико месеци дијаспори ће бити понуђен први пакет од око стотину пројеката из свих сектора привређивања, од производних до услужних, агробизниса, енергетике и зелене економије, преко индустрије, до туризма и ИТ-а, најавио је Марко Чадеж, додаје се у саопштењу.

Привредна комора Србије (ПКС) ће на конференцијама у Београду, Цириху, Аустрији и Немачкој, представити онлајн платформу “Пословни атлас Србије и дијаспоре”, успостављену у оквиру Пројекта “Повежи се Србијо”, намењену умрежавању привредника из земље и пословне дијаспоре.

– Централни и највреднији део платформе Пословни атлас Србије и дијаспоре биће база пројеката које ће компаније и предузетници из Србије, уз подршку мреже регионалних комора, креирати, кандидовати и презентовати као инвестиционе прилике нашим људима из иностранства спремним да овде улажу, или успоставе друге видове пословне сарадње са нашим компанијама – рекао је Чадеж.

Платформа са базом пројеката, по оцени председника ПКС, биће вишеструко корисна и за српску привреду и за наше људе који живе и послују у свету.

– Привредницима из Србије који имају идеје и пројекте, посебно малим и средњим предузећима, обезбедићемо бољи приступ и капиталу и знању дијаспоре и нове могућности финансирања, отворити нове извозне канале, кроз едукацију и менторску подршку подићи њихове капацитете за пословање на најразвијеним западноевропским тржиштима. Пословној дијаспори пружићемо, не само информације о општинским и потенцијалима региона, условима пословања и подстицајима за инвестирање на националном и локалном нивоу, већ и конкретне инвестиционе пројекте у које могу да уложе свој капитал – објаснио је председник Коморе.

Платформа и база пројеката биће од почетка доступне и свим заинтересованим привредницима, инвеститорима и пословним брокерима из целе дијаспоре и њиховим пословним партнерима.

– Планирамо да у наредном периоду активности на јачању сарадње са дијаспором проширимо и на друге државе, од Америке и Канаде, преко европских земаља до Дубаија. Жеља нам је да део великог новца који у Србију стиже кроз дознаке дијаспоре и завршава углавном у потрошњи, преусмеримо у пословни сектор и отварање нових бизниса – рекао је Чадеж.

У Привредној комори Србије се кроз пројекат “Повежи се Србијо” успоставља и Пословни хаб за сарадњу са дијаспором, чиме ПКС постаје централна тачка контакта и место свих информација, едукације, умрежавања и подршке, и привредницима у земљи и пословним људима из дијаспоре, изјавио је Чадеж.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs