Венецијанска комисија поздравила нацрт уставних амандмана Србије

Komisija

Венецијанска комисија у свом мишљењу позива опозицију у Србији да се укључи у процес уставних реформи.Венецијанска комисија поздравила је амандмане којима би Устав Србије требало да се усклади са европским и међународним стандардима у области правосуђа, поручено је из Савета Европе.

Венецијанска комисија, као тело стручњака за уставно право Савета Европе, у свом мишљењу позива опозицију у Србији да се укључи у процес уставних реформи и препоручује додатна побољшања у вези са избором и саставом високих судских и високих тужлачких савета.

-Чини се да у Србији тренутно постоји потребан политички замах за постизање задовољавајућих резултата, наводи Венецијанска комисија.

Венецијанска комисија поздравља, између осталог, увођење начела непреносивости судија, функционалног имунитета за судије и тужиоце, укидање пробног рока за судије и тужиоце, одредбу према којој Високи савет судства више неће бити распуштен ако не донесе одлуку у року од 30 дана као и уклањање надлежности Народне скупштине у избору и престанку функције председника судова, републичког јавног тужиоца и јавних тужилаца.
Да би се побољшали нацрти амандмана, стручњаци Савета Европе препоручују да се преиспита састав петочлане комисије која представља механизам против застоја који би требало да изабере чланове Високог савета судства и Високог савета тужилаца у случају да их Народна скупштина благовремено не изабере.

Поздрављајући предлог да Високи савет судства буде састављен од 11 чланова, Венецијанска комисија подсећа да би, према европским стандардима, најмање половину његових чанова требало да чине судије које именују њихови колеге.

-Сада је у Високом тужилачком савету мање тужилаца него у прошлости што се не препоручује, каже Венецијанска комисија

Из Савета Европе напомињу да је за српске власти приоритетно да измене Закон о референдуму у складу са недавним препорукама Венецијанске комисије, јер ће се овај закон примењивати на уставни референдум који ће бити организован након усвајања нацрта уставни амандмани.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије