Весић: Забрањен превоз цистерни са амонијаком на прузи Ниш – Димитровград

Cisterna

Уклоњене су последице железничке несреће на деоници пруге Ниш – Димитровград код Пирота, а на тој прузи забрањен је превоз цистерни са амонијаком док се не заврши замена и ојачање горњег строја на појединим деоницама, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

„Отклоњене су последице железничке несреће на прузи 106 (Ниш – Димитровград) између службених места Станичење – Пирот, код места Сопотски хан. Уведена је лагана вожња са 20 км на сат и ограничена је максимална тежина воза на 1.200 тона“, рекао је Весић за Тањуг.

Он је навео да је јуче у 19 сати железнички саобраћај на прузи Ниш – Димитровград поново успостављен, и захвалио се бугарским железницама на помоћи у отклањају последица несреће.

Весић је најавио да ће се у петак, састати на граници Србије и Бугарске са потпредседником Владе Бугарске и министром транспорта Бугарске Христом Алексијевим.

У пет дана два исклизнућа воза са опасним товаром

Подсетимо, 25. децембра прошле године из шина су исклизнула четири од 20 вагона цистерни који су превозили амонијак, након чега је дошло до цурења амонијака.

Многи грађани Пирота затражили су лекарску помоћ, а регистровано је више од 50 особа са симптомима тровања амонијаком. Од последица тровања две особе су преминуле.

Због свега је у том граду проглашена ванредна ситуација, а школе и вртићу нису радили неколико дана. Последице по животну средину тек ће бити испитане.

Још један сличах инцидент догодио се у околини Зајечара, срећом без тежих последица. Тада је цистерна са фосфорном киселином искочила из шина, али до изливања опасне материје није дошло.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs