Весић: „Завршено тестирање за интегрисану наплату тагова између Србије и Северне Македоније.“

Prelaz granica

Министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је да је завршено тестирање за интегрисану наплату тагова између Србије и Северне Македоније.

Весић је за Тањуг рекао да је пре неколико месеци објављено да су почели преговори са Северном Македонијом о томе да српски таг за електронску наплату путарине ради у тој држави, а да северномакедонски ради у Србији.

„То значи да када имате српски таг и пређете у Северну Маледонију више нећете морати да плаћате путарину на свакој од наплатних рампи, већ ћете моћи да пређете и да вам се наплаћује путарина“, рекао је Весић, наводећи да ће тиме бити убрзано путовање јер грађани неће морати да мењају новац и стоје.

Навео је да ће то олакшати живот грађанима Србије који у више од 7.000 возила дневно током лета прођу кроз Северну Македонију.

У Србији, како је рекао, постоји око 700.000 корисника српских тагова и додао да је, да би неко прешао на „Опен Балкан таг“ неопходно да уради реконфигурацију, односно да на неком од места где се иначе купују тагови, веже свој таг за платну картицу.

„То је исто као у мобилној телефонији када имате припејд и постпејд. Сада су сви тагови припејд односно уплаћујете новац и колико га имате толико га трошите, а од сада га пребацујете на платну картицу чиме и у Србији и Северној Македонији више не уплаћујете новац на таг, већ вам се скида са платне картице. Колико потрошите, толико вам се скине“, рекао је Весић.

Додао је да ће грађанима, уколико су имали новац на тагу, у року од неколико недеља новац бити враћен на рачун.

Весић је навео да је недавно потписан уговор са „Поштом Србије“ и додао да тренутно у око 900 пошта може да се купи електронски таг.

„Оно што је веома важно, то је да смо за оне који крену за Грчку или Северну Македонију, а забораве да то ураде, инсталирали и од уторка ујутру на наплатној станици Прешево, која је последња наплатна станица пре границе са Северном Македонијом, стајаће са десне стране камион у коме ће бити мобилна места за преконфигурацију тагова тако да, ако сте заборавили да то урадите можете ту да станете, цела процедура траје између пет и седам минута и после 30 минута тај таг је активан и ради у Северној Македонији“, објаснио је Весић.

Истакао је да је то политика председника Србије Александра Вучића – интеграција региона и олакшавање живота грађанима.

„Веома брзо ће, наредних дана, премијерка Србије заједно са премијером Северне Македоније, а ту ћу бити и ја, доћи на гранични прелаз где ћемо заједно промовисати ови врсту заједничке наплате путарина, јер то говори о томе колико постајемо јединствено тржиште на Балкану“, додао је Весић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs