Весић: Захваљујући визији председника Вучића, на Балкану се ствара “мала европска унија”

Vasić

Отворени Балкан је мала Европска унија на Балкану рекао је народни посланик и члан Председништва Српске напредне странке Горан Весић гостујући у јутарњем програму ТВ Прва.

– Захваљујући визији председника Вучића, коју су прихватили други балкански лидери, три земље, Србија, Албанија и Северна Македонија ствара се на Балкану ”мала европска унија”. Грађани наших земаља крећу се само са личним картама, камиони се крећу ”зеленим коридорима” без заустављања уз поједностављене фитосанитарне процедуре за проток робе, нема радних виза и посебних дозвола за раднике из држава чланица и признате су дипломе између држава – рекао је Весић и додао да су ”све то принципи на којима је заснована Европска унија”.

Србија верује да је будућност Балкана у регионалном повезивању и сарадњи. Отворени Балкан је покренуо сарадњу Србије са Албанијом са којом деценијама нисмо имали чак билатералне односе. Вучић и Рама су показала да Срби и Албанци могу да сарађују и да можемо да градимо заједничку будућност за добро оба народа. Ми очекујемо Црна Гора и Босна и Херцеговина постану део ове иницијативе јер су премијер Црне Горе Дритан Абазовић и Зоран Тегелтија, председавајући Већа министара БиХ били на састанку на Охриду у јуну 2022. године а данас су у Београду – казао је Горан Весић.

Он је додао да је долазак министара спољних послова Турске и Мађарске Мелвута Чавушоглуа и Петера Сијатра на београдски састанак лидера Отвореног Балкана доказ да и земље попут Турске и Мађарске подржавају овај процес.

Весић је рекао да је интерес Србије да ”у времену кризе блиско сарађујемо са нашим комшијама у региону и да тражимо заједничка решења”. ”Коначно Балкан почиње да говори једним гласом, балкански народи се не свађају него сарађују и своје односе уређујемо сами без арбитраже странаца”, поручио је Весић. Он је додао да Сајам Винска визија Отвореног Балкана само показује ће наше земље убудуће да сарађују на конкретним еконосмким и другим пројектима.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.