Весић и Ли Сјаопенг у Пекингу разговарали о сарадњи и пријатељству две земље

Sastanak

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весиц и министар саобраћаја и транспорта Народне Републике Кине Ли Сјаопенг данас су у срдачном сусрету разговарали о продубљивању сарадње две земље.

Министар саобраћаја и транспорта Кине Сјаопенг је данас у Пекингу примио министра Весића и са њим разменио мишљење о продубљивању сарадње НР Кине и Србије у области саобраћаја и транспорта, саопштило је Кинеско министарство саобраћаја и транспорта на свом сајту.

Ли Сјаопенг је пожелео добродошлицу делегацији коју предводи Горан Весић и захвалио на учешћу на Међународном форуму одрживог транспорта (2023).

Он је истакао да Кина и Србија у области саобраћаја и транспорта непрекидно одржавају блиску, пијатељску и конкретну сарадњу.

Министарство саобраћаја и транспорта НР Кине жели да са Министарством грађевинарства, саобраћаја и транспорт Републике Србије у оквиру иницијативе “Појас и пут” и оквиру сарадње земаља ЦИЕ са НР Кином продубљује и поспешује конкретну сарадњу у области саобраћаја, како би постигли значајна достигнућа за отворену, конкретну и свеобухватну стратешку сарадњу НР Кине и Србије.

Министарство саобраћаја и транспорта НР Кине је основало Кинески међународни центар за иновације и знање о одрживом саобраћају, а овај центар ће заједно са српском страном организовати обуку запослених и друге активности.

Горан Весић је изразио захвалност Влади НР Кине и кинеским компанијама на помоћи за изградњу и развој српске саобраћајне инфраструктуре,наводи се у саопштењу.

Рекао је да српска страна придаје велики значај јачању сарадње са Кином у области саобраћаја и транспорта, изразио жељу да се повећа размена са Кином у овој области, као и да се продуби сарадња две земље у областима саобраћајне инфраструктуре, саобраћајне опреме, као и у области водног и железничког транспорта, и да се на овај начин постигну конкретни резултати у односима две земље.

Две стране су се сагласиле о успостављању механизма сарадње на највишем нивоу, као и о потписивању Меморандума о разумевању о сарадњи између два министарства у најкраћем року, као и размени информација о пројектима у области саобраћаја и транспорта, како би се покренула конкретна сарадња, преноси Министарство грађевинарства Србије.

Две стране су данас потписале “Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца између Министарства саобраћаја и транспорта НР Кине и Министарсва грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије”.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs