Весић: Пријава за прикључке нелегалних објеката на комуналне услуге од 15. септембра

Nelegalni objekti

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је јуче да за две седмице, 15. септембра, грађани могу да почну да се пријављују за прикључење нелегално изграђених објеката на струју, воду, гас или грејање и канализацију и да ће пријава трајати 30 дана, до 15. октобра, без продужења рока.

Министар је навео да је објављено детаљно Упуство за грађане за прикључење нелегално изграђених објеката на комуналну инфраструктуру, које се налази на сајту Министарства.

„У упутству се, корак по корак, објашњавају процедура пријаве, прецизни рокови, потребни документи, као и обавезе Министарства и локалних самоуправа, како бисмо грађанима максимално олакшали процес и омогућили им да се прикључе на струју, воду, гас или грејање“, рекао је Весић, како се наводи у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Он је позвао све грађане који живе у нелегалним објектима да преузму Упутство са сајта Министарства, информишу се, припреме документацију и пријаве се за прикључење на струју, воду, гас, грејање или канализацију.

„Пријава за прикључак почиње за две недеље, 15. септембра, и трајаће 30 дана, до 15. октобра. Продужења рока неће бити“, напоменуо је министар Весић.

Додао је да тих 30 дана предвиђено искључиво за подношење захтева и да то не значи да ће грађани у том периоду добити прикључак, јер динамика прикључивања зависи од капацитета самих предузећа, техничких карактеристика објекта.

Весић је поновио да ова могућност важи само за грађане, али не и за инвеститоре, нити за пословне објекте.

Ауто-пут мира између полупрофила, грешке из 2018. и планова да се она накнадно исправи: Како ће се путовати до Драча
Такође, могућност да се прикључе на легалну мрежу имају само грађани који са породицама живе у нелегалном објекту, за који подносе захтев, навео је Весић.

Грађани ће пријаве подносити у својим општинама и министар је позвао све локалне самоуправе да се добро припреме за процес пријаве грађана, да отворе посебне шалтере, ангажују додатне људе како би се захтеви брже решавали, као и мобилне тимове који ће на терену помагати грађанима да попуне формуларе.

Напоменуо је и да су предвиђене све ситуације у којима могу да се нађу грађани, јер је циљ да остваре основна људска права, без прејудицирања исхода захтева за легализацију.

Прикључење на комуналну инфраструктуру за нелегалне објекте омогућено је изменама Закона о планирању и изградњи, које је иницирао председник Србије Александар Вучић.

Весић је најавио да ће наредне недеље Влада Србије покренути медијску кампању „Прикључи се“ на ТВ и радио станицама као и на друштвеним мрежама.

„Циљ ове кампање је да све градјанке и градјани који имају право да се легално прикључе на комуналну инфраструктуру да то право остваре ако желе као и да им овом кампањом помогнемо да реше све недоумице око процеса прикључења“, рекао је министар Весић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs