(ВИДЕО) Апатинска прича – Очување богатог културног наслеђа

Apatinska priča

Захваљујући немачком удружењу „Адам Беренц“ из Апатина, а нарочито председнику овог удружења, Борису Машићу, у нашем граду постоји изузетно вредна и ретка библиотека са око 40.000 књига из периода од половине 17. до друге половине 19. века. 

Како би ова библиотека била доступна целом свету, тренутно је у току њена каталогизација, а оно што је јединствено, то је да се, поред основних података, у оквиру каталогизације води рачуна и о самим власницима библиотеке, с циљем да се сачува успомена на бројне институције, свештена и приватна лица, који су живели на нашим просторима.

Свака књига, након каталогизације, добија свој бар код који ће се моћи очитавати и на даљину, а до сада је каталогизирано око 8.000 примерака. Овај заиста обиман посао урађен је за свега годину дана, те већ сада удружење може да се похвали богатом базом података, која је од великог значаја за истраживаче. Оно што је у плану за идућу годину је стварање услова у просторијама удружења за вршење макар оне најнужније конзервације старих и ретких књига.

Осим свега наведеног, УН „Адам Беренц“ има и веома богату и драгоцену архивску грађу која је већ обрађена и присутна на интернету, и која се може погедати и истражити на сајту Музеја подунавских Немаца.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.