(ВИДЕО) Град Сомбор одговоран пример заштите животне средине

Poseta

За подршку еколошких пројекта на територији Града Сомбора, Министарство заштите животне средине ове године, издвојило је значајна средства. Како би се уверила у реализацију истих, министарка заштите животне средине, Ирена Вујовић, обишла је данас Светозар Милетић, где је у току садња 1500 багрема.Градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, председник Скупштине Града, Зоран Рус, државна секретарка, Душанка Голубовић, члан Градског већа, Слободан Станић и помоћник директора ЈКП „Зеленило“ Сомбор, Раде Вукелић, заједно са министарком Вујовић обишли су локацију на којој се врши садња багрема, те је и она симболично засадила један багрем.

Током обиласка, градоначелник Ратковић упознао је министарку са зеленим инвестицијама које Град успешно реализује, а једна од њих је свакако и пошумљавање, у оквиру којег је ове године посађено преко 5000 садница, а само током пролећне садње нешто више од 700 садница копривића, препознатљивог бренда Сомбора.

„Град Сомбор је у овој години посадио нешто више од 5000 садница. Велику помоћ смо имали управо од Министарства, јер цео овај пројекат је финансиран из Министарства животне средине, Град Сомбор је суфинансирао у једном делу. Оно што је битно да смо од надлежног Министарства у овој години добили средства и за санацију депоније између Светозар Милетића и Чонопље, да је санирано око 1600 кубика. Такође, постављају се камере што је веома битно да бисмо заштитили од даљег бацања смећа на тим локацијама, тако да је у плану да у наредном периоду се и ова локација пошуми и да овде никада више не буде депонија, као што смо имали ситуацију у претходном периоду“, рекао је Ратковић и додао да се радови на санацији девастираног земљишта код некадашње кафилерије “Протеинка” очекују у наредном периоду.

Према речима ресорне министарке, Сомбор је један од градова у Србији где се реализује низ значајних пројеката за унапређење животне средине и квалитетнијег живота грађана.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


„Град Сомбор је учествовао на свим конкурсима које је Министарство расписивало у претходном периоду. Ми сада управо имамо реализацију пошумљавање, јер сад је сезона садње, 1500 стабала багрема овде ће бити и посађено. У претходном периоду смо чистили и дивље депоније. Управо видите један одговоран пример према за заштиту животне средине“, рекла је Вујовић.

Такође, она се осврнула и на оснивање Регионалног центра, те је истакла значај како за Град Сомбор, тако и за целу Србију.

„Оно што је изузетно важно јесте Регионални центар из кредита Европске банке за обнову и развој и Француске агенције за развој, дакле креће у четири региона градња у 2022. години, Сомбор је један регион који је спреман да буде у првој фази. То је изузетно значајан пројекат и велики за читаву Србију. Дакле, променићемо еколошку слику Србије управо са оваквим пројектима“, закључила је Вујовић.

Укупна средства уложена у пошумљавање на парцели Светозар Милетић износе милион динара, док вредност пројекта „Регионални центар за управљање отпадом“ износи 34 милиона евра.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије