(ВИДЕО) Енергетска транзиција тема овогодишњег „Физи Бизи феста“

eksperiment

Данас је у Сомбору отворен 12. по реду „Физи Бизи фест 12“, традиционални фестивал који промовише науку међу децом и младима.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


Спортска хала Гимназије „Вељко Петровић“ у Сомбору, била је мала да прими све заинтересоване за науку, а излагачи су заиста понудили велики број интересантних експеримената и експоната.

Како каже Милица Стојиљковић из средње Медицинске школе, они су имали два штанда, од којих је овај други изазивао посебну пажњу:“На другом штанду могу да виде како правимо разне козметичке препарате, могу да добију неки поклончић и да виде једну веома занимљиву реакцију како палимо руке што је тотално безопасно, али изгледа јако занимљиво“, рекла је Милица.

Своје место на данашњем фестивалу нашли су и студенти Природно математичког факултета у Новом Саду, а како каже Љиљана Миловановић, студент друге године, њихов циљ је да заинтересују млађе ученике за биохемију, а данашња тема им је мирис, односно, зашто нешто мирише:“ Делићемо им ове украсне јелкице које миришу, а чиме ћемо их намирисати, намирисаћемо их етарским уљима. То су испарљиве компоненте биљака које дају заправо тај осећај мириса“.

Град Сомбор је препознао важност и значај „Физи бизи феста“, те је данас и градоначелник Сомбора Антонио Ратковић искористио прилику да посети ову манифестацију:“Пре свега сам препоносан на наше младе који су пре 12 година сами иницирали један овакав фестивал, који је од школског пројекта прерастао данас у фестивал науке Града Сомбора. Захвалан сам што имамо прилику да помогнемо оваквим манифестацијама, где помажемо и бринемо о памети, о младости, о науци јер то је будућност нашег града“, рекао је градоначелник.

Организатори фестивала су Центар за развој образовања „Планета“ и Фондација Гимназије „Вељко Петровић“ Сомбор уз подршку Града Сомбора, Центра за промоцију науке и Покрајинског секретаријата за образовање.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs