(ВИДЕО) Завршени пројекти партиципативног буџетирања у школама-отворен и Волонтерски центар са бесплатним услугама за улепшавање

Град Сомбор наставља са реализацијом пројеката партиципативног буџетирања у средњим школама, те је у складу са тим, завршен и овогодишњи циклус пројеката по избору ученика у свих шест сомборских средњих школа. Тим поводом, школе је данас обишао и члан Градског већа за област финансија и привреде, Сава Дојић.
„Град Сомбор је и ове године спровео пројекат партиципативног буџетирања у свим средњим школама у граду Сомбору. Овај посао за 2023. годину је тренутно завршен. Свим школама је испоручена опрема коју су ученици изгласали. Углавном се ради о опреми која поспешује практичан рад, а у току нам је гласање за пројекте које ће Град по жељама ученика реализовати у 2024. години“, рекао је Дојић.
Кренувши од Средње техничке школе, која је ове године добила ново рухо, по жељи ученика, ова школа добила је и нову опрему за практичну наставу из подручја рада електротехнике, машинства и саобраћаја. Више о самој опреми, рекао нам је школски координатор за практичну наставу, Павле Терзић.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


„За заваривачку радионицу купили смо „Тига“ апарат и четири аутоматске маске. „Тига“ апарат служи за заваривање са гасом аргон и четири аутоматске маске које служе за заваривање тј. заштиту вида ученика. Тренутно, у тој радионици поправљамо једну ограду за вртић, коју смо ето покушали да, с обзиром да нама Град даје средства, да мало и вратимо Граду кроз неке радње које могу да помогну другим установама. Што се тиче радионице за аутомеханичаре, ту смо добили разне дизалице, гедоре и уређај за испитивање притиска, уља, горива и компресије у мотору. Ти уређаји нам користе да на неки начин одржавамо наша возила. Опет, не морамо да плаћамо друге изворе, једноставно можемо све сами да урадимо у оквиру наше установе“, објашњава Терзић.
Када је у питању Средња економска школа, ученици су одабрали опремање кухиње и нови школски намештај. Ђаци Средње медицинске школе „Др Ружица Рип“ одабрали су опрему за школске кабинете, док је у Гимназији и Средњој пољопривредно – прехрамбеној школи изгласан, а потом и обезбеђен нови школски намештај.
У Средњој школи „Свети Сава“ уређена је и опремљена алтернативна учионица, као и учионица за практичну наставу. Оно што је овде нарочито занимљиво је могућност бесплатних услуга улепшавања, о чему смо више сазнали од директорке школе, Јелене Кокот.
„Новина ове школске године је да је отворен Волонтерски центар у нашој школи, тако да, деца која раде практичну наставу: фризерску, педикир и маникир, желе да помогну својим грађанима и бесплатно их позивају да им буду модели, јер тако ће најбоље научити свој занат. То је све урађено у сарадњи са Градом Сомбором и Покрајинским секретаријатом за спорт и омладину. Они су нам помогли да што боље опремимо салон и да деца имају новију опрему са којом ће што боље научити свој занат“, закључује Кокот.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs