(ВИДЕО) Завршени XIV „Вељкови дани“, Радослав Петковић овогодишњи добитник „Вељкове голубице“

Golubica

Завршени су 14. по реду „Вељкови дани“, дводневна књижевна смотра посвећена српском и сомборском великану међу списатељима, Вељку Петровићу. Ову манифестацију организује Градска библиотека „Карло Бијелицки“, под покровитељством Града Сомбора и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


Подстичући креативност литерарног изражавања и вештину приповедања, на конкурсу за престижну награду „Гран при Голубић“, за најуспешнију причу ученика основних и средњих школа у Србији, одабрана је прича „Кад лишће опада“ Богдане Јовановић из Параћина.
„Заиста једно дете, девојчица која је написала толико емотивну причу, дубоку причу, хуману причу, да је она и заслужила Гран при“.
Осим ове награде, стручни жири у саставу Тоде Николетић, председник жирија, Рената Подлипец и Анђелија Пругинић, чланице жирија, у категорији ученика основних школа од првог до четвртог разреда, доделио је награде и Лени Магдић, Срни Јовић и Анђели Дудуковић. У категорији ученика основних школа од петог до осмог разреда, награђени су Душан Несторовић, Лара Вукичевић и Вера Вукмировић. У средњошколском узрасту, прво место припало је Анеси Рустемовић, друго Урошу Микулићу, а треће Катарини Јовановић.
Овогодишња књижевна смотра завршена је свечаном доделом награде „Вељкова голубица“, за целокупно приповедачко дело у 2022. години, чији је овогодишњи Лауреат Радослав Петковић, приповедач богатог књижевног опуса:“Писцу свака награда нешто значи, јер свака награда му даје наду да припада неком друштву изабраних, нарочито када помисли ко је све пре њега добио ту награду“, рекао је Петковић.
Осим Петковића, сомборској публици се ове године представио и Јовица Аћин, претходни добитник „Вељкове голубице“, а који 2020. године није био у могућности да представи свој рад.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs