(ВИДЕО) Инклузивни џудо – успешна терапија за особе са инвалидитетом

Sajonela Krga

Инклузивни џудо је програм присутан у Сомбору још од 2013. године и представља бављење овим спортом особа са посебним потребама и инвалидитетом. Джудо клуб „Бачка“ из Сомбора је први клуб који је у Србији започео тренинге на овај начин, а сама идеја стигла је из Словеније.

Како истиче тренер Сајонела Крга, адаптирани џудо исказује лепу страну бављења спортском активношћу, која не оставља никакве последице, већ напротив доводи до апсолутног психолошког и телесног побољшања сваког појединаца који учествује у таквом виду рекреације:“Джудо покреће целокупну моторику, целокупно тело и утиче на здрав начин живота. Изузетно је примењив на особе са инвалидитетом из простог разлога што се покрети раде у свим могућим правцима, у партеру, горе, прилагодљив је за особе које ходају, које не ходају, вежбе могу да се разграде свака на свој начин, а оно што је најбитније да свако од њих има осећај да се бави са тим спортом и да се осећа делом приче, делом клуба“.

Колико позитивно утиче на побољшање телесног здравља, по њеним речима, још већи бенефит за особе са посебним потребама и инвалидитетом јесте спознаја припадности и прихваћености у клубу.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


“Зато смо и назвали целу причу „инклузивни“. На жалост налазимо се у ситуацији да ми морамо некога да укључујемо, инклузија значи само укључивање. На жалост смо нашим начином живота особе са сметњама искључили из друштва и они су на жалост невидљиви. Тек када сам кренула да радим са свим овим сам схватила колико у ствари постоји потреба за разним програмима. Спорт и разноразни други програми нам могу помоћи пре свега да схватимо особе са инвалидитетом и њихове породице, њихове потребе и да као друштво будемо мало отворенији, да их узмемо ка себи и да они буду саставни део нашег друштва“, објашњава Сајонела.

Колико особама са инвалидитетом значи инклузивни џудо, показује и чињеница да су неки од полазника у клубу већ више од три године, а можда и највећи видљиви резултати јесу драстично побољшање моторичких способности појединаца. Они “невидљиви” резултати свакако јесу психосоцијални напредак и боља асимилованост у друштву. Ипак, оно што највише о говори о значају овог пројекта су осмеси на њиховим лицима и задовољство после сваког одржаног тренинга.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије