(ВИДЕО) Нова улагања у развој пчеларства на територији Града

Pčelarstvo Sombor

Из средстава Града, а на основу расписаног конкурса, изграђен је нови погон за пчеларе. Новозграђени погон, данас су посетили градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, те градски већници Јован Кеча и Срђан Савић. Задовољство пчелара улагањима у ову област пољопривреде и више је него евидентно, па и сами истичу да је са новим улагањим у ову делатност значајно унапређена и производња.
О важности подршке локалне самоуправе више нам је рекао Раде Малбашки, председник Удружења пчелара “Аврам Максимовић”, кровне организације пчелара на територији Града Сомбора.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


“Ово није први пут да смо добили тако вредне ствари од наше општине и самим тим потребно је да се то види. Ја, можда ћу бити субјективан, али ја мислим да ми Сомборци имамо тако једну општину да то можда други и немају. Ова линија је врло моћна линија која има задатак да на њој производимо храну, такорећи погаче, за прехрану пчела у беспашном периоду. Ми остављамо од 12 до 15 кг меда сваке године за живот и развој пчела, односно за продужење врсте до пролећа. Ова машина има капацитет врло завидан и није ово једина линија. Ми имамо линију ево овде, која је за прераду и воска, и то немају околне општине, бар ја нисам упознат”, истиче Малбашки.
Градоначелник Сомбора такође је изразио задовољство сарадњом са Удружењем, изнад свега истичући могућност да се пољопривредницима помогне на све могуће начине, када год за то постоји могућност.
“Ово је један мали вид помоћи Града Сомбора. Сматрам да треба да буде ова помоћ пчеларима још већа и сигуран сам да ћемо сви заједно радити на томе, а све у циљу како би олакшали производњу. И захвалио бих се посебно удружењима који укључују што више младих јер данас је све теже видети младе да се баве пчеларством, али ево у последњих пар година има доста младих и да похвалим секцију, посебно која ради у школи у Бачком Моноштору, како би у наредном периоду што више младих кренуло да се баве пчеларством”, рекао је Ратковић.
Председсник Удружења пчелара “Аврам Максимовић”, још једном се захвалио представницима Града на подршци и пре свега на препознавању њихових потреба, што како и сам наводи, раније није био случај.
“Битно је да нас неко чује. Ако нас нико не чује, а то у ранијим периодима је било тако, нисмо могли ништа да добијемо”, закључио је Малбашки.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs