(ВИДЕО) Ноћ музеја: непоновљив догађај културе и уметности

Izložba Zagor

Сада већ традиционална манифестација “Ноћ музеја” и ове године је грађанима Сомбора али и гостима нашег града, понудила заиста богат програм. Публика је могла да ужива у изложбама, балетским перформансима и концертима.
У организацији Градског музеја Сомбор, отворена је изложба „Загор из нашег сокака“, коју је приредио Светозар Анђел из Зрењанина, уз подршку Клуба љубитеља стрипова и Центра ПЕБ, а посетиоци су имали прилику да виде оргиналне табле стрипа „Загор” и радове неких од најпознатијих светских и домаћих стрип цртача. Након отварања изложбе, у дворишту Градског музеја публика је имала прилику да ужива у звуцима џез, блуз и фанк музике у извођењу „Милан Петровић квартета“, док су се најмлађи посетиоци Музеја забавили у традиционалној потрази за музејским благом.

“Ово је изузетно комерцијалан догађај, а на основу искустава из претходних година, мислим да је и користан, зато што упућује људе да дођу у музеј, било би лепо да се у сличној некој мери посећују установе као што је музеј И када није Ноћ музеја И када је нешто друго, али зато треба ову манифестацију искористити да би се установа уопште рад музеја, очуање културног наслеђа И све оно чиме се ми бавимо промовисало на прави начин”, рекао је Давид Фирањ, директор Градског музеја Сомбор.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


У организацији Културног центра „Лаза Костић“, који је за прошлогодишњу организацију награђен од стране манифестације „Ноћ музеја“, отворена је изложба „Лето без краја“ српског уметника Живка Ђака. Аутор изложбе је Јерко Денегри, а поставка ће у Галерији Културног центра трајати до 4. 6. 2022. године. На истом месту, публика је имала прилику да види и кореографску минијатуру „О љубави“ Александре Аризановић, чија ауторска представа „Врпца“ је такође одиграна у оквиру „Ноћи музеја“ на Тргу Светог Тројства.

“За све установе које се баве музејско галеријском делатношћу у нашој земљи, вечерас је својеврстан празник јер се одржава манифестација “Музеји за 10”, а у оквиру исте вечерас отварамо и “Ноћ музеја” И то европску “Ноћ музеја”, што значи да све установе које сам поменула учествују у Ноћи музеја”, истакла је директорка КЦ “Лаза Костић”, Весна Шашић.

Галерија „Милан Коњовић“ представила се изложбом акварела и цртежа „Стилизација форме“, а у простору галерије је изведена и кореографска минијатура „Екологија односа“ Мине Ћирић.

У оквиру Манифестације „Ноћ музеја“ у Народном позоришту Сомбор, изведена је представа „Коронирајмо“, „Пан театра“ из Београда.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије