(ВИДЕО) Одржана радионица у оквиру прекограничног пројекта „Баја-Сомбор Туризам за све“

Antonia

Данас је у Свечаној сали ресторана „Слон“ у Сомбору одржана радионица поводом реализације пројекта „Баја-Сомбор Туризам за све“ („Baja-Sombor Tourism4all“). Овај пројекат део је програма INTERREG IPА прекограничне сарадње Србије и Мађарске. Одобрен је у оквиру приоритетне осе 3 „Стимулисање сарадње у области туризма и очувања културног наслеђа“, а прилагођен је особама са инвалидитетом.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


Радионици је присуствовала и Антонија Нађ Косановић, градска већница за област спорта, деце, омладине и здравства. Том приликом истакла је следеће:

– Пројекат „Baja-Sombor Tourism4all“, туризам за све, има за циљ унапређење туристичке понуде, и очување културног наслеђа. Главне активности на пројекту су набавка опреме, организација туристичких догађаја и организација туристичких догађаја који су прилагођени особама са инвалидитетом и исто тако израда мобилне апликације, која ће употпунити и унапредити туристичку понуду ова два прекогранична региона. Кроз пројекат, до сада је набављен моторни чамац, приколица за моторни чамац, приколица за кајаке, катамаран, којима ће се организовати туристичке туре на каналу и у току је набавка мини-буса, који ће бити прилагођен особама са инвалидитетом.

Нађ Косановић наводи да је очекивана корист од пројекта вишеструка. Најпре, биће значајно унапређена туристичка понуда Града Сомбора, а посебан је значај овог пројекта због учвршћивања сарадње Сомбора и Баје, који епитет „побратимских“ градова носе већ преко 50 година.

Испред Града Баје, радионици је присуствовала пројект-менаџерка наведеног пројекта, Вивиен Капитањ, која је изразила задовољство почетком реализације истог. Најавила је да ће, у склопу пројекта, у Баји бити ревитализован један објекат вишеструке намене, који ће бити доступан особама са инвалидитетом, за разне акције које ће се кроз овај програм спроводити. Такође, Баја ће добити нови мини-бус и бицикла прилагођена истој осетљивој категорији.

– У оквиру овог пројекта, биће спроведене и активности и догађаји на којима ће заједнички учествовати особе са инвалидитетом и оне без инвалидитета.

Како истиче пројект-менаџерка, у Баји су најпре планиране бициклистичке туре, као и еко-програм за учеснике.

Укупна вредност наведеног пројекта је 705.840 евра и финансира се већим делом из средстава Европске уније, а Град Сомбор овај пројекат суфинансира у износу од 15% наведене суме, односно 35.293 евра.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs