(ВИДЕО) Одржана трибина „На матуру без аутомобила“-Сомбор један од најбезбеднијих градова

Na maturu bez automobila

Данас је у Великој сали Градске куће у Сомбору, у организацији Агенције за безбедност саобраћаја, Града Сомбора и Савета за безбедност саобраћаја, одржана трибина за матуранте завршних разреда средњих школа.

Трибина под називом „На матуру без аутомобила“ има за циљ подизање свести код учесника у саобраћају, а првенствено код младих, као и значај употребе сигурносног појаса.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


На трибини се разговарало и о значају поштовања основних прописа када су млади у питању, а то је вожња без алкохола, као и да се не користи мобилни телефон.

Према речима Милана Илића, саветника директора Агенције за безбедност саобраћаја, млади су имали прилику да чују бројке и примере, те да погледају и промотивне спотове који говоре о правилима које треба поштовати у саобраћају.

„Са великим задовољством можемо да констатујемо да је Град Сомбор један од најбољих градова са којима сарађујемо по питању безбедности младих и уопште безбедности у саобраћају. Осим ове трибине, паралелно одвијају се и друге активности, а оне су кроз симулацију судара и симулацију превртања, подизања свести о важности употребе сигурносног појаса на свим седиштима“, рекао је Илић и додао да се активност показала као јако добра.

Поред трибине, присутни су имали прилику да виде и симулаторе, којима је, како наводи Мирко Коковић из кабинета директора Агенције за безбедност саобраћаја, додатно приказано младима зашто је битно да на матурско вече не иду својим возилом.

„Циљ симулатора је подизање свести тих младих људи, о улози и значају сигурносног појаса и његовој функцији, значи где они могу у контролисаним условима да виде колико тај сигурносни појас ублажава последице саобраћајне незгоде. Симулатор превртања возила нам показује да је сигурносни појас сасвим довољан да, ако нисмо везани, можемо ударити главом у шофершајбну, у возача или сувозача који се налази поред нас, можемо испасти из возила или слично. Симулатор чеоног судара нам показује колико су јаке те силе које делују на наш организам при брзини од само 6км на сат, тако да ко год проба тај симулатор створиће слику колико су те силе јаке при неким реалним брзинама које су 10 или 20 пута веће од брзине која је на симулатору“, закључио је Коковић.

Кампања „На матуру без аутомобила“ спроводи се у 30 локалних самоуправа у Србији.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије