(ВИДЕО) Општина Апатин обележила Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања

Полагањем венаца на спомен обележја, општина Апатин обележила је Дан сећања на жртве НАТО бомбардовања. 

Испред Културног центра Апатин, полагању венаца и цвећа на спомен обележја погинулим борцима 1990-1999. године присуствовали су заменик председнице општине Апатин Радован Ђукић и начелник Општинске управе Мане Шкорић, а који су испред локалне самоуправе положили венце на спомен плочу настрадалима Апатинцима. Венце су положиле још и делегације СУБНОР-а, Војске Србије, Удружења пензионисаних војних лица и представници општинских одбора Српске напредне странке, те Социјалистичке партије Србије.

На споменик погинулим Kрајишницима испред православног храма венце су положиле делегације Резервних војних старешина, Удружења ратних ветерана „Патриотски фронт“ и делегација Удружења ратних војних инвалида.

Одавање поште настрадалима одржано је и у Пригревици где су на спомен-плочу погинулим борцима венце положиле делегације Месне заједнице Пригревица, удружења СУБНОР-а и месне Организације резервних војних старешина Војводине.

Подсећамо, пре тачно 22 године, 24. марта 1999. године,  почели су ваздушни напади НАТО снага на територију СР Југославије, који су трајали пуних 78 дана. За 11 недеља свакодневних ваздушних напада, НАТО је извршио 2.300 удара на тадашњу СР Југославију и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби и бомби пуњених обогаћеним уранијумом. Према подацима Министарства одбране Србије, током ваздушне агресије Алијансе убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 деце и 1.031 припадник Војске и полиције. Према истом извору, теже и лакше је рањено око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајаца, а 25 особа се и данас води као нестало.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs