(Видео) Отворена изложба „У космосу Зорана Стошића Врањског-30 година легата“

Gradski muzej Sombor

Синоћ је у Градском музеју Сомбор уприличено отварање изложбе “У космосу Зорана Стошића Врањског—30 година легата”. Изложба је подсетник на део ауторовог богатог легата који укључује слике, минијатуре, цртеже, меморабилије, фотографије, награде и друге предмете који сведоче о постојаности његових уметничких и људских уверења.

Kако истиче директор Градског музеја, Давид Фирањ, у питању је једно од најзначајнијих легата Ликовног одељења.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 025.rs (@portal025.rs)

“ То је један од значајнијих легата овог Одељења, које ето навршава 30 година, значајан јубилеј. Током изложбе биће приређени и пропратни програми, имаћемо једну ликовну радионицу, коју ћемо реализовати. Захвалио бих се Граду Сомбору, градоначелнику који је својим присуством увеличао ово отварање. И да кажем да овом изложбом идемо у сусрет ономе што је за нас најбитније, а то је обележавање 140-годишњице музеолошке делатности у Граду Сомбору што ће бити актуелно током 2023. године”, рекао је Фирањ.

Зоран Стошић Врањски добитник је бројних награда и признања, а од 1992. Градски музеј Сомбор и Народни музеј Врање примају Стошићеве радове у оквиру легата, те ова два музеја 2018. године заједнички издају монографију уметника под називом “У пространству слике”. Оно што је посебно занимљиво су признања која су Стошићу уручили НАСА и Смитсонов универзитет, након што је приликом боравка чланова посаде “Аполо 15” у Новом Саду, 1976. године, поклонио астронаутима своје слике, инспирисане месечевим пределима. Један од астронаута, Џон Ирвин, том приликом је изјавио да слике заиста изгледају као терен на Хадлијевој бразди, на коју се постава спустила. Приликом НАТО агресије на нашу земљу 1999. године, аутор се тих признања јавно одрекао.

Изложба ће за све посетиоце бити отворена до 13. августа.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs