(ВИДЕО) Отворена “Летња школа историје и културе Срба” на Педагошком факултету

Педагошки Сомбор

Данас је у Сомбору, на Педагошком факултету, почела са радом “Летња школа историје и културе Срба”, коју ова образовна установа организује у сарадњи са Заједничким већем општина Вуковар, из Републике Хрватске. У раду Летње школе учествује 16 средњошколаца српске националности, а који живе у Вуковару и Загребу. Домаћини њима и њиховим професорима су ученици Гимназије „Вељко Петровић“, а предавачи на овом програму су наставници Педагошког факултета.

Отварању Летње школе присуствовали су, испред Града Сомбора, заменица градоначелника Љиљана Тица и чланица Градског већа задужена за област културе и образовања Анита Стојаков. Присутнима се обратио и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић. Он је истакао значај оваквих размена.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


„Летња школа која ради на нашем идентитету, на нашем самопоштовању, историја, култура, духовност, језик јесу теме Школе у којој учествују наши ученици из Вуковара, наши сународници. Мислим да је увек добро разговарати о језику, да је увек добро говорити о култури, о једном наслеђу које нам је заједничко. Сигуран сам да из тога лакше произилази промишљање о демократији и слободи. Сигуран сам да ћемо на овај начин, заправо, допринети да кроз принципе, кроз вредности, градимо наше самопоштовање“.
Пројекат је подржао и Фонд за избегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону, а директор Фонда Душко Ћутило навео је да су овакви програми од суштинског значаја за развој добрих односа у региону.

„Мислим да је веома значајно одржавање и реализовање оваквих пројеката. Драго ми је да је Педагошки факултет у Сомбору препознао ову, ову добру идеју, и данас и наредних дана ће бити домаћин и организатори ове једне Летње школе, која опет има за циљ да децу из Вуковара, која су српске националности, упознају са историјом, са културом српског народа. Али, много важније од свега тога јесте да се стичу нова пријатељства, да се граде мостови сарадње и да у неком наредном периоду и они буду можда организатори сличних, сличних дечијих кампова“.

Град Сомбор познат је као добар домаћин, па ће тако у наредних неколико дана гости из Хрватске имати прилику да се, осим учења, посвете и обиласку сомборских градских знаменитости.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs