(ВИДЕО) Отворен Центар за негу старијих лица у сомборском Црвеном крсту

Crveni krst

У просторијама Црвеног крста у Сомбору данас је уприличено свечано отварање Центра за негу старијих лица у заједници у Сомбору у оквиру пројекта „Иновативне услуге за старије у локалним заједницама“.

Отварање овог Центра је део пројекта који Црвени крст Србије од новембра 2020. године, спроводи у партнерству са Аустријским Црвеним крстом, а уз подршку Европске уније и Аустријске развојне агенције.
Свечаном отварању поред домаћина, присуствовали су и Душанка Голубовић, државна секретарка, Славица Милојевић, испред Републичког завода за социјалну заштиту, Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије, као и Љиљана Тица, заменица градоначелника Града Сомбора.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


Гостима је представљен простор у коме ће боравити старије особе, као и активности које ће им бити доступне током боравка у Центру. Циљ Центра је да унапреди положај старијих особа у заједници, као и неформалних неговатеља (претежно чланова породице), који ће на овај начин моћи да организују време на квалитетнији начин, а посебан акценат у свим активностима планираним у овом пројекту је на старијим особама које болују од деменције, те на неформалним неговатељима који брину о тим особама.

„Оно што јесте важно за министарство, то је пре свега концепт на који је начин ова пројектна услуга планирана и начин на који ће она да се извршава и у том смислу један интегрисани приступ који уважава потребе корисника, за нас у фокусу је на првом месту и од значаја“, рекла је државна секретарка, Душанка Голубовић.

„Оно што Сомбор чини посебном локалном самоуправом, која може да буде и пример другим локалним самоуправама у Србији, јесте управо отвореност овог града да адекватно одговара на потребе својих грађана и да стално изналази и успева како видимо, да налази добра решења у успостављању нових услуга“, рекла је Славица Милојевић испред Републичког завода за социјалну заштиту.

„Одабрана су два града у Србији, Сомбор и Пирот, управо због своје иновантности и могућности да улажу у нове услуге и ово је практично пилот пројекат. Уколико буде добро радио покушаћемо да и у другим општинама то развијемо“, додала је Наташа Тодоровић испред Црвеног крста Србије.

Град Сомбор је познат по имплементирању многих пилот пројеката, стога не чуди подршка која је пружена и овом програму: “Град пружа подршку овом данашњем пројекту, који је веома користан и потребан, и да је то једна велика новина која баш овде у Сомбору почиње да живи и заживеће. Потребе људи су сигурно за тим и надамо се да ћемо у свему томе помоћи“, нагласила је Љиљана Тица, заменица градоначелника Града Сомбора.

Активности које ће пружати Центар обухватају: едукације неформалних неговатеља, едукације старијих, радионице хеклања, сликања и израда ручних радова за старије особе, библиотека и простор са рачунарима где ће старије особе моћи да уче и развијају личне информатичке вештине.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs