(ВИДЕО) Откривен мурал у Стапару посвећен Стапарском ћилиму

Mural Stapar

Данас је на згради Задружног дома у Стапару представљен мурал посвећен Стапарском ћилиму, који је један од највреднијих нематеријалних културних добара у Србији.

Удружење жена „Стапарска ружа“ из овог насељеног места препознато је по специфичној изради Стапарског ћилима, те је у оквиру Европског пројекта Интеррег ДАНУРБ+, који укључује шест Подунавских земаља, осликан овај мурал.
Како истиче Драгана Сиљановић Козодеровић, урбаниста испред ЈКП „Простор“, циљ овог мурала јесте да се повећа видљивост нематеријалног културног наслеђа.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


“Зато смо и изабрали мурал, јер је ово државни пут, да свакоме ко нема везе са овом причом, скрене пажњу, стаће, сликаће мурал и људи ће му испричати, а горе су просторије у којима они могу и да купе нешто“, рекла је Сиљановић Козодеровић.
О значају овог мурала за Удружење жена „Стапарска ружа“ говори председница удружења Мира Ковачев.

“Значи нам пуно, добили смо још већу видљивост, „ружа“ сама од себе већ шест година ради, али самим тим смо добили подршку, како би сам центар красио овај мурал“.

Подршку овом пројекту, као и раду стапарског удружења, пружио је и Град Сомбор, а о значају мурала рекла је Јована Миљевић, помоћница градоначелника за област економског развоја и туризма.

“Све оно што може да привуче додатну пажњу посетилаца и туриста дуж ове руте свакако да значи. Познато је да Град Сомбор има мноштво материјалних и нематеријалних културних вредности, уз то доста присуства природних вредности као што је Горње Подунавље“, истакла је Миљевић.

Аутори овог мурала су уметници Данијел Ивановић Вупер и Никола Михајловић, а Пројекат Интеррег ДАНУРБ+ финансира се из Европских фондова.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs