(ВИДЕО) Почела дводневна конференција Секције музејских педагога у Градском музеју Сомбор

Muzej

Градски музеј Сомбор, једини комплексни музеј на територији Западнобачког округа, данас је домаћин треће по реду Међународне конференције-Секција музејских педагога, под називом „Музејски посетилац: гост, партнер, пријатељ“. Носећа тема конференције је музејски посетилац, као врло битан и активан чинилац функционисања музеја.Према речима Давида Фирања, в.д. директора Градског музеја, фокус рада свих музејских стручњака је на савременом музејском посетиоцу, који је последњих година трансформисан из пасивног посматрача музејских поставки у категорију активних учесника у музејском животу.

„Музејски посетилац је кључна карика у процесу функционисања свих музеја. Очекује се учешће више од 40 стручњака музејских педагога и музејских стручњака из других музејских области из најпрестижнијих музејских установа у земљи и из Хрватске“, рекао је Фирањ и додао да су због ситуације са корона вирусом гости из Словеније онемогућени да присуствују конференцији.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


Председник Секције музејских педагога Музејског друштва Србије, Драган Киурски, рекао је да музеји без посетилаца не треба да постоје, те да ће се у оквиру седамнаест излагања бавити управо овом тематиком.

„Открићемо ко су посетиоци Музеја у Србији, у Хрватској и у Црној Гори. Открићемо како се креирају програми, који су то програми за посебну врсту посетилаца и генерално о посетиоцима у нашој земљи“, објашњава Киурски.

Невена Живадиновић Кусонић, кустос педагог сомборског Музеја, такође је истакла значај овакве врсте окупљања, првенствено за Градски музеј Сомбор, али и уопштено за стручност музеалаца, јер на овај начин, не само што се разматрају различите теме, већ се и проналазе нове идеје и нова решења како приступити посетиоцима, који су важан идентификатор једне установе као што је Музеј.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs