(ВИДЕО) Почела реализација пројекта „Прва мамографија-бори се као жена!“

Antonia Nađ Kosanović

У организацији Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“ и Покрајинског секретаријата за здравство, данас је, у граду Сомбору, почео са реализацијом пројекат „Прва мамографија-бори се као жена!“, намењен свим дамама од 40 година, а којима је то прва мамографија. Тим поводом, почетак рада испратиле су чланица Градског већа за област спорта, деце, омладине и здравства, Антонија Нађ Косановић и директорка Дома здравља „Др Ђорђе Лазић“, др Емеше Ури.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


Мамографија је најбољи метод за рано откривање рака дојке. Препоручује се из разлога што се повећава број жена оболелих од карцинома, те је препорука да се мамографија понавља на сваке две године.
„Циљ пројекта је да омогућимо женама старости 40 година и старијима да обаве прву своју мамографију. Све жене могу да се пријаве у својим матичним домовима здравља, само је потребно да понесу лични документ, није потребна здравствена књижица“, рекла је Нађ Косановић.
Др Емеше Ури истакла је да је мамограф стациониран у улици Мите Поповића (бивша зграда АТД-а), а за све жене које не могу да дођу у личној организацији, Дом здравља ће обезбедити превоз.
„Првобитна варијанта је била да ће бити по насељеним местима, међутим због техничких могућности смо се ипак одлучили да то буде у граду, а ми ћемо помоћи око организовања транспорта заинтересованих жена“, закључила је др Ури.
Дан пре заказаног термина, свака жена са списка биће контактирана да потврди свој долазак, а уколико дође до отказивања термина исти ће бити опредељен за другу жену.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs