(ВИДЕО) Прослављена традиционална жетелачка свечаност

Bunjevačka dužionica

Предајом хлеба од новог жита заменици градоначелника Сомбора Љиљани Тици, у Сомбору су прослављене традиционалне жетелачке свечаности „Дужионица“ и „Дужијанца“.

Ова традиционална манифестација се приређује као захвала природи и богу за добар род, пре свега пшенице. За ову прилику се пече хлеб од новог жита, који се касније односи у цркву на освећење, а потом се предаје неком од градских великодостојника, као поклон народу. Тако је било и ове године.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 025.rs (@portal025.rs)

Након свечане мисе у цркви Светог тројства, учисници манифестације упутили су се у Скупштину Града, где су у Свечаној сали Жупаније заменици градоначелника Љиљани Тици, предали два хлеба, оба направљена од првог овогодишњег брашна.

Захваливши се организаторима који су на себе преузели и ове године да организују ову веома значајну манифестацију, заменица градоначелника је истакла да ова манифестација показује сву разноликост Сомбора, којом се сви поносе. Организатори „Дужионице“ тј „Дужијанце“ се труде да сачувају обичаје Буњеваца и Хрвата и да пошаљу јасну поруку јединства и традиције са овог нашег сомборског простора.

Уручењу хлеба умешеног од новог брашна, а потом пријему, присуствовали су представници Националног савета Буњевачке националне мањине, представници Хрватског националног већа, УГ „Буњевачко коло“, као и ХKУД-а „Владимир Назор“ из Сомбора.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs