(ВИДЕО) Спуштена завеса на овогодишњи Сомборски филмски фестивал

Somborski filmski festival

Овогодишњи Сомборски филмски фестивал, под слоганом „Трагом снова Ернеста Бошњака“, синоћ је свечано затворен. Четири летње сомборске вечери биле су испуњене изванредним, узбудљивим филмским причама, које је за овогодишње издање Фестивала одабрао селектор Дејан Дабић. Публика је уживала у шеснаест филмских остварења, распоређених у четири категорије, од којих две такмичарске.

Стручни жири у селекцији филмова младих аутора одлучио је да награду „Боер“ за најбољи филм у овој категорији додели за филм „Хероји“, аутора Горана Николића. Николић је истакао значај ове награде за њега и његов тим, пошто је ово остварење доживело премијеру након седмогодишњег рада на истом.

„Самим тим ми више значи, зато што ако нешто знам, то је да смо направили нешто неуобичајено. А значи ми још више зато што сам је добио, у средини у којој не живим“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели 025.rs (@portal025.rs)

Kада је у питању главна селекција, жири је доделио следеће награде: „Боер“ за најбољу глумицу припао је Даници Ћурчић, за улогу у филму „Мрак“, док је „Боер“ за најбољег глумца Сомборског филмског фестивала припао Ибрахиму Kоми, за улогу у филму „Страхиња Бановић“. Награда „Ернест“ за најбољи филм припала је филму „Мрак“, аутора Душана Милића. Милић је нагласио да му је ово први пут да учествује на Сомборском филмском фестивалу.

„Ово је једна од најзначајнијих награда које сам ја примио у свом животу, иако имам четири играна филма већ урађена, тако да ми много значи, а посебно ова награда која носи име једног човека који је имао сан, можда нереалан, али сан који претвара те покретне слике у неку реалност“.

Осим ових награда, дирекција Фестивала је за награду „Специјални Боер“ предложила председника Скупштине Града Сомбора, Зорана Руса. Ово значајно признање додељује се за изузетан допринос развоју Сомборског филмског фестивала. Признање је председнику Скупштине уручила директорка Фестивала, Весна Шашић, а Зоран Рус поздравио је присутне госте и публику.

Дејан Дабић, селектор Фестивала, истакао је да је Сомборски филмски фестивал показатељ да ова манифестација сваке године добија на квалитету.

„Ја сам већ другу годину заредом селектор Сомборског филмског фестивала, мада сам на овом Фестивалу од самог почетка и поштовао сам онај концепт који је дирекција успоставила од првог Фестивала. Ја сам задовољан јер смо имали пет дана, један предфестивалски дан и четири пуна фестивалска дана, где смо приказали десет дугометражних играних филмова, један дугометражни документарни филм, пет краткометражних филмова, имали и филмске радионице, отварање изложби, разговоре о филмовима са гостима, промоције филмских књига. Имали смо јако занимљиве госте, од еминентних, дакле, глумаца и продуцената из наше земље. Да наведем рецимо Светозара Цветковића, који је добио награду „Специјални Ернест“. Чини се да је ове године још бољи одзив публике и да Сомбор полако препознаје да би могао постати на мапи један озбиљан фестивалски град, кад је реч о филму.

За потребе затварања овогодишње сомборске филмске манифестације, а на позив дирекције, истакнути драмски уметници Мина Лазаревић, Ивана Kнежевић и Жарко Степанов уприличили су у Атријуму Градске куће Филмски кабаре, а њихов наступ никога у публици није оставио равнодушним.

Жарко Степанов изразио је лично задовољство тиме што се ове године нашао у више улога када је у питању организација Фестивала, па је тако, осим кабаре наступа, имао прилику да води програм, али и да свечано отвори изложбу „Век и по српске школе глуме“. Глумац није крио одушевљење како манифестацијом, тако ни Сомбором.

„Драго ми је да, када је овакав Фестивал, да је онда препун људи, и да је, не само овакав догађај, уопште ја мислим да сад у последње време имате много различитих догађаја и лепо је то да се ради на култури, да се на тај начин људи спајају“.

Из дирекције Фестивала упућена је порука Сомборцима да ће се предано радити на унапређењу квалитета Фестивала, те да ће се трудити да Сомборски филмски фестивал у будућности добије још већи формат, какав Сомбор и заслужује.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs